Elaine van den Hoorn, IC-verpleegkundige

Van stagiair tot verpleegkundige, tot IC-verpleegkundige in opleiding op de volwassen-IC en sinds kort ook de kinder-IC; Elaine van der Hoorn ontwikkelt zich bij het LUMC tot een allround verpleegkundige.

Al sinds 2012 is Elaine van der Hoorn een van de gezichten van het LUMC. Ze heeft zich ontpopt tot een breed inzetbare verpleegkundige en werkt op de Intensive Care (IC) voor zowel de volwassenen als kinderen. Al lopend door de gangen van de IC voel je dat je hier op een dynamische afdeling loopt waar hard gewerkt wordt. Dat moet ook wel zegt Elaine: “Situaties van patiënten kunnen hier acuut veranderen en daarom moeten patiënten 24/7 gemonitord worden.” 


Samenwerken is een kunst op de IC
Artsen en verpleegkundigen moeten elkaar versterken en onlosmakelijk verbonden zijn tijdens hun werkzaamheden, of zoals Elaine het zegt: “Als verpleegkundige ben je de rechterhand van de arts. Alles waar een verpleegkundige toe bevoegd is, wordt ook door de verpleegkundige gedaan.” En wat deze handelingen dan zijn, kan verschillen als dag en nacht; geen patiënt op de IC is immers hetzelfde. 


Maar het is meer dan samenwerken met je collega’s op de IC
“Je zoekt je collega’s op om je gevoel kwijt te kunnen. Zij snappen als geen ander wat je doormaakt en kunnen je goed ondersteunen”, zegt Elaine. “Je praat over situaties met je collega’s waar je het thuis niet over kunt hebben.”


Stevig in je schoenen staan
Werken op de IC betekent namelijk dat je te maken krijgt met ingrijpende levensgebeurtenissen voor mensen. Je moet leren hoe je blijft communiceren met de patiënt, maar ook zijn of haar directe kring. En ja, dat betekent dat je ook slecht nieuws moet kunnen communiceren. “Maar juist slecht nieuws communiceren is de uitdaging”, zegt Elaine. “Je leert dan juist hoe je patiënten en naasten zo goed mogelijk begeleidt door moeilijke situaties.” 

“De eerste reanimatie, de eerste keer dat iemand overlijdt, dat vergeet je niet meer.”

Een band opbouwen
Gevraagd naar de emotionele zwaarte van het vak vertelt Elaine dat deze iedere keer anders is. “Soms werk je wekenlang met dezelfde patiënt en bouw je daar een band mee op. Het raakt je als de patiënt komt te overlijden. En ook de eerste reanimatie, of de eerste keer dat je meemaakt dat iemand overlijdt, dat vergeet je niet meer.” Maar zoveel factoren bepalen hoe je geraakt wordt door patiënten, zoals bijvoorbeeld de leeftijd en situatie van de patiënt, of de band die je hebt met de patiënt en de familie. En dan duurt het soms even om dingen los te laten. “Als je weet dat je alles het gedaan wat je kon, dan kun je het met een ‘gerust’ gevoel laten gaan.”


Wat het LUMC zo bijzonder maakt
Het LUMC is op opleiding en onderzoek gericht en dus kun je alle kanten op. “Ik merk zelf dat je bij het LUMC opgeleid wordt om breed inzetbaar te zijn”, zegt Elaine. Daarnaast vindt Elaine de specialisaties van UMC’s interessant. Het LUMC blinkt bijvoorbeeld uit in cardiovasculaire aandoeningen. Mensen door heel Nederland komen naar het LUMC voor cardiovasculaire behandelingen. En ook medewerkers kozen bewust voor het LUMC door specialismen die je nergens anders vindt, dát maakt het LUMC bijzonder.

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!