Covid-sneltesten, wanneer kan je ze gebruiken?

Rondom het gebruik van corona-sneltesten krijgen wij de laatste tijd veel vragen. Voor onze patiënten en andere belangstellenden willen we graag kort het belang van deze sneltesten uitleggen.

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat antigeentesten (de allersnelste coronatesten) in staat zijn om in een vroeg stadium covid te herkennen. Later in het ziektebeloop, als er veel minder virus in de keel en neus zit, is een sneltest niet geschikt. Andere, veel gevoeliger testen (zoals de PCR-test) zijn dan veel beter. De antigeentest is vooral te gebruiken om besmettelijke personen op te sporen en daarmee verspreiding van covid tegen te gaan. Voor patiënten met klachten, zeker als die ernstig of langdurig zijn, worden sneltesten afgeraden, omdat de kans dat een besmetting daarmee wordt gemist te groot is. In die gevallen wordt dus aangeraden om een PCR test te doen.

Voor het goed gebruiken van sneltesten zijn nationale adviezen opgesteld. Deze antigeentesten zijn namelijk het beste toepasbaar bij onderzoek naar besmettelijkheid bij mensen, eventueel bij mensen met lichte klachten of om een infectie uit te sluiten als specifieke risico’s op verspreiding bestaan.