Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (HBO-MBRT) - Radiologie

  • Medische beeldvormende en radiotherapeutische techniekenAfdeling: Radiologie
  • Opleiding: Duaal HBO Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT)
  • Vooropleiding: MBO4/HAVO/VWO
  • Dienstverband: 36 uur per week
  • Startmoment opleiding september 2017
  • Sollicitaties tot 16 maart 2017.

Dankzij de combinatie van patiëntenzorg en het werken met geavanceerde apparatuur, heb je als MBRT-er een veelzijdig en afwisselend beroep. Bij het LUMC hebben we een aantal opleidingsplaatsen voor de duale HBO-opleiding MBRT. Tijdens de opleiding leer je onderzoeken uit te voeren op het gebied van medisch beeldvormende en radiotherapeutische technieken.

De functie

Als MBRT-er op de afdeling Radiologie voer je onderzoeken uit van bijvoorbeeld hersenen, hart, longen, skelet, bloedvaten of het maagdarmkanaal. Dat doe je zowel zelfstandig als met anderen. Je maakt daarbij gebruik van röntgenfoto's, röntgendoorlichting, CT- en MRI-scans. 
Om zo goed en zo veel mogelijk informatie te verkrijgen voor de diagnosestelling of behandeling, is het belangrijk dat je een relatie legt tussen de patiënt, de gegevens op de onderzoeksaanvraag en de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd. 
De andere vakgebieden van de MBRT zijn Echografie, Radiotherapie en Nucleaire Geneeskunde. Hierbij leer je respectievelijk echografieën uitvoeren, bestralingsbehandelingen van kankerpatiënten voorbereiden en uitvoeren, of onderzoeken uitvoeren met behulp van radioactieve stoffen.     

De opleiding

De duale HBO-opleiding MBRT is een vierjarige opleiding die opleidt tot radiodiagnostisch laborant, radiotherapeutisch laborant, medisch nucleair werker en echografist. Het theoretische deel van de opleiding volg je in Haarlem, aan de Hogeschool INHolland, School voor Gezondheid, Sport en Welzijn (www.inholland.nl). Het praktijkdeel doorloop je als Student MBRT-er in het LUMC. Tijdens de gehele opleiding krijg je ondersteuning van radiodiagnostisch laboranten van de afdeling en speciaal aangestelde praktijkbegeleiders.

Je begint met een basisopleiding van 13 weken. Deze periode bestaat vooral uit theoretisch onderwijs met korte oriënterende stages binnen het LUMC. 
Daarna begint het praktische deel van de opleiding. Dat noemen we de klinische periode. 
Je werkt dan op de afdeling Radiologie en de nadruk ligt op het leren in de beroepspraktijk. Ook loop je korte stages bij de afdelingen Radiotherapie en Nucleaire Geneeskunde. In deze periode volg je ook nog theoretisch onderwijs, gemiddeld acht lesweken per jaar en acht uur per week. Je volgt de lessen in je werktijd.    

Na afronding van de opleiding beschik je over een HBO-diploma Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. Daarnaast hebben wij een inspanningsverplichting om je na de opleiding een baan aan te bieden als Radiodiagnostisch laborant.

De afdeling

De afdeling Radiologie beschikt over 34 onderzoekskamers, waaronder twee op de Spoed Eisende Hulp. Op de afdeling voeren we radiologische onderzoeken en behandelingen uit. Ook voeren we wetenschappelijke projecten uit en verzorgen we onderwijs. Dit doen we met ongeveer 275 medewerkers, waaronder 60 (assistent)-radiologen, 60 radiodiagnostisch laboranten en 10 studenten MBRT. 
We werken met moderne medisch beeldvormende digitale apparatuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling, magneetvelden, radiogolven en computers.     

Het profiel

Om toegelaten te worden tot de opleiding heb je minimaal een HAVO-, VWO- of MBO4-diploma nodig. Heb je een HAVO- of VWO-diploma, dan gaat onze voorkeur uit naar de instroomprofielen Natuur en Gezondheid met natuurkunde of Natuur en Techniek. Of naar een ander profiel met natuurkunde. Ben je ouder dan 21 jaar en heb je niet de gevraagde vooropleiding, dan kun je toegelaten worden door een toelatingsonderzoek te doen. Informatie hierover is te vinden bij www.inholland.nl.    

Ons aanbod

Voor de duur van de opleiding krijg je een aanstelling bij het LUMC. In de klinische periode ontvang je een salaris van € 1.213,- bruto per maand in de eerste leerperiode tot  € 1.895,- bruto per maand in de vierde leerperiode of het minimum jeugdloon vanaf 22 en 23 jaar.

De arbeidsvoorwaarden zijn geregeld in de CAO voor Universitair Medische Centra. Daarnaast betalen wij je collegegeld voor het theoretische deel van de opleiding, het boekengeld en de eventuele reiskosten die je maakt voor het volgen van de lessen aan de Hogeschool INHOLLAND. 
Tijdens de eerste 13 weken van de opleiding, de basisperiode, krijg je geen salaris, maar wordt je studiefinanciering aangevuld met een zakgeldvergoeding van € 450,- per maand. 
Als je na de basisperiode niet doorgaat met de opleiding, is er een terugbetalingsverplichting voor het collegegeld en het boekengeld. 

Het LUMC biedt zeer gunstige arbeidsvoorwaarden. Zo heb je recht op 8% vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, een pensioenregeling bij het ABP en een onregelmatigheidstoeslag (indien van toepassing). Daarnaast kun je deelnemen aan de gunstige collectieve ziektekostenverzekering.

Bovendien biedt het LUMC goede faciliteiten op het gebied van scholing en loopbaanadvies, en kun je gebruik maken van diverse verlofregelingen etc.

Als je buiten de regio woont en graag in Leiden op kamers wilt, kan de Leidse studentenhuisvesting (www.duwo.nl) je hierbij helpen. De huur komt voor eigen rekening.

Informatie

Als je meer over deze opleidingsplaats wilt weten en over de opleiding zelf, kun je contact opnemen met de praktijkbegeleiding, telefoon 071 526 42 90,  pb@lumc.nl. Je kunt solliciteren via een sollicitatieformulier