Hart Long centrum

Hartziekten

De patiëntenzorg van de afdeling Cardiologie richt zich op de behandeling van patiënten met complexe hart- en vaatziekten in lijn met de topreferente functies van de afdeling. Meer dan 80% van de patiënten wordt volgens vaste zorgpaden geanalyseerd en behandeld. Om dit doel te bereiken zijn de zogenaamde Mission! zorgpaden opgezet en operationeel. Mede hierdoor wordt het niveau van zorg en de efficiency van de afdeling geoptimaliseerd.

The Box

The Box is een pakket met verschillende apparaten voor het uitvoeren van thuismetingen. Met The Box kunnen mensen thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk opmeten, een hartfilmpje maken en met hun behandelend arts of verpleegkundig specialist spreken via een digitaal spreekuur. Steeds meer mensen kunnen van The Box gebruikmaken. Het inzetten van thuismeetapparatuur voor patiënten is een relatief nieuw concept, waarbij het LUMC voorop loopt.

Mission projecten

Al onze zorgpaden voor patiënten die lijden aan hart-, vaat- en longziekten zijn onderbracht in zogenaamde Mission! programma’s. Hierdoor worden de verschillende onderdelen op duidelijke en transparante wijze in kaart gebracht en wordt verdere verbetering van de behandeling van onze patiënten mogelijk gemaakt, met als doel: optimale zorg in een veilige omgeving!

Inmiddels zijn er verschillende Mission! zorgprogramma's:

 • Mission! Aorta
 • Mission! Atriumfibrilleren
 • Mission! Hartfalen
 • Mission! Hartinfarct
 • Mission! LVAD

Maar Mission! staat voor meer. In het Hart Long Centrum streven wij naar optimale kwaliteit van zorg en patiëntenveiligheid. Daarnaast staat integriteit van de arts, onderzoeker en afdeling hoog in het vaandel. Om dit te waarborgen hebben wij de volgende Mission! projecten lopen:

 • Q- Mission!
 • R- Mission!
 • Mission! Privacy

CAHAL

In 1995 werd een belangrijke stap genomen door drie academische ziekenhuizen, het Amsterdamse AMC en VU Medisch Centrum, inmiddels Amsterdam Universitair Medische Centra (Amsterdam UMC) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden, om de zorg voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen te concentreren. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL). Het CAHAL functioneert als één centrum met één team van congenitaal cardiothoracale chirurgen gespecialiseerd in aangeboren aandoeningen, kindercardiologen en congenitaal cardiologen.

Interventiecardiologie

De afdeling interventiecardiologie is onderdeel van de afdeling hartziekten en is een innovatief centrum waar baanbrekende zorg wordt geleverd. Bij ons kunt u rekenen op hoogwaardige en geavanceerde interventiecardiologische diensten, ondersteund door een team van ervaren specialisten en de nieuwste technologieën.

Innovatie vormt de kern van onze afdeling. Wij streven er voortdurend naar om de grenzen van de interventiecardiologie te verleggen en de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Onze speerpunten zijn:

Neem gerust contact met ons op voor overleg, doorverwijzingen of verdere samenwerking. Samen streven we naar excellente zorg en betere resultaten. Door onze krachten te bundelen, kunnen we de best mogelijke zorg bieden aan onze gezamenlijke patiënten en bijdragen aan de vooruitgang van de cardiologie.

Ons team van interventiecardiologen beschikt over uitgebreide ervaring en specialistische kennis op het gebied van de volgende ziektes en behandelingen:

LUMC Women’s Heart Health Clinic

Welkom bij de LUMC Women's Heart Health Clinic! Als onderdeel van het Hart Long Centrum Leiden, zijn wij gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten. Decennia lang zijn hartziekten bij vrouwen onderbestudeerd, ondergediagnosticeerd en onderbehandeld. Ons team draagt bij aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven voor elke vrouw door het bieden van gespecialiseerde zorg en ondersteuning, het geven van specifiek onderwijs en het bijdragen aan vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek.

Welkom bij de LUMC Women's Heart Health Clinic! Als onderdeel van het Hart Long Centrum Leiden, zijn wij gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten. Decennia lang zijn hartziekten bij vrouwen onderbestudeerd, ondergediagnosticeerd en onderbehandeld. Ons team draagt bij aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven voor elke vrouw door het bieden van gespecialiseerde zorg en ondersteuning, het geven van specifiek onderwijs en het bijdragen aan vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek.

Ons gezondheidsprogramma richt zich niet alleen op aandoeningen die uniek zijn voor vrouwen, maar ook op hart en vaat problemen die zich vaker voordoen bij vrouwen of die vaker niet (op tijd) gediagnosticeerd worden bij vrouwen.

Enkele van de aandoeningen waar wij ons op richten zijn:

SCAD (spontane coronairarteriedissectie): Bij een SCAD treedt er plotseling een scheur op in een van de kransslagvaten van het hart, waardoor de bloedtoevoer naar het hart verminderd wordt. Dit kan leiden tot een hartinfarct of andere ernstige hartproblemen. Hoewel deze aandoening zeldzaam is, komt deze negen keer vaker voor bij vrouwen. Helaas wordt het vaak niet ontdekt als oorzaak van een hartinfarct en worden vrouwen daardoor niet juist behandeld met soms het jarenlang slikken van onnodige medicatie als gevolg. Het LUMC heeft een ruime expertise ontwikkeld op het gebied van SCAD en biedt gespecialiseerde, multidisciplinaire zorg aan patiënten. Van diagnose en behandeling tot follow-up en revalidatie. Zie voor meer informatie link naar folder SCAD.

Coronaire vaatdysfunctie: Als de grote kransslagvaten en zijtakken rondom het hart geen zichtbare verstoppingen of vernauwingen hebben, dan kan het zijn dat de kleine bloedvaten onder bepaalde omstandigheden (inspanning, stress of door verkramping (spasme)) niet voldoende bloed en zuurstof naar sommige delen van het hart kunnen brengen. Dit zuurstoftekort kan leiden tot pijn op de borst. Andere benamingen hiervoor zijn INOCA (ischemia without obstructive coronary artery disease) of ANOCA (angina without obstructive coronary artery disease). Doordat er nog weinig bekend is over de oorzaken en behandeling van coronaire vaatdysfunctie, kan het stellen van de diagnose en vinden van de juiste therapie soms uitdagend zijn. Wij begrijpen de unieke uitdagingen waarmee vrouwen met coronaire vaatdysfunctie worden geconfronteerd en bieden gespecialiseerde behandelingen en zorg die zijn afgestemd op uw behoeften. Zie voor meer informatie link naar folder coronaire vaatdysfunctie.

Hartfalen: We zijn er om vrouwen met hartfalen te ondersteunen en begeleiden bij het beheer van deze chronische aandoening, met gepersonaliseerde behandelplannen en levensstijladviezen.

Cardio-obstetrie: We werken nauw samen met gynaecologen om zorg te bieden aan vrouwen met hartaandoeningen die zwanger willen worden, vrouwen die hartaandoeningen ontwikkelen tijdens de zwangerschap of vrouwen die na de zwangerschap een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten door zwangerschapshypertensie en -diabetes.

Hartritmestoornissen: Veel hartritmestoornissen komen vaker bij vrouwen dan mannen voor. Soms is dit gerelateerd aan hormonale veranderingen, zoals de zwangerschap of overgang. Als toonaangevend centrum voor hartritmestoornissen hebben wij veel expertise op het gebied van de diagnostiek rondom hartkloppingen bieden wij geavanceerde behandelopties, van medicamenteuze therapie tot innovatieve ablatietechnieken.

Wegrakingen (syncope): Bewustzijnsverlies komt veel voor. Vaak is het onschuldig en is een duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar soms is de oorzaak complexer en alleen met de juiste ervaring te achterhalen. In het LUMC hebben we een brede ervaring opgebouwd voor alle vormen van wegraking, mede dankzij een goede samenwerking tussen o.a. de cardiologen en neurologen. In Nederland is het LUMC het ziekenhuis met de meeste ervaring op het gebied van syncope. Zie voor meer informatie.

Naast deze specifieke aandoeningen bieden we ook expertise op het gebied van cardio-oncologie bijvoorbeeld in het kader van borstkanker en chemotherapie gerelateerde hartziekten. Onze ervaren en toegewijde artsen en medewerkers staan klaar om u de nodige ondersteuning, diagnostiek, behandeling en follow-up te bieden.

Hartrevalidatie: In het LUMC begrijpen wij dat vrouwen een andere vorm van begeleiding nodig hebben tijdens een hartrevalidatie traject. Samen met artsen en psychologen van Basalt revalidatie hebben wij dan ook een speciaal programma ontwikkeld voor vrouwen met specifieke hartaandoeningen. Zo is er bijvoorbeeld een speciaal revalidatie programma voor patiënten met SCAD. Zie voor meer informatie ook het interview met de oprichters op vrouwenhart.nl.

Bij een bezoek aan de LUMC Women's Heart Health Clinic kunt u het volgende verwachten:

 • Gespecialiseerde zorg en ondersteuning voor hart- en vaatziekten bij vrouwen, met specifieke aandacht voor onderbestudeerde aandoeningen en problemen die vaker voorkomen bij vrouwen.
 • Een multidisciplinair team van experts dat betrokken is bij uw zorgtraject, van diagnose tot behandeling en follow-up.
 • Een focus op onderwijs en vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek om bij te dragen aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven voor vrouwen.
 • Gespecialiseerde zorg voor specifieke aandoeningen, zoals SCAD, coronaire vaatdysfunctie, hartfalen, cardio-obstetrie, hartritmestoornissen en cardio-oncologie, met behandelplannen die zijn afgestemd op uw unieke behoeften.
 • Expertise op het gebied van cardio-oncologie, waarbij we zorg bieden aan vrouwen met hartproblemen in verband met kanker en chemotherapie.

Onthoud dat het kennen van uw risico de eerste stap is om uw hart te beschermen. Bij de LUMC Women's Heart Health Clinic willen we u ondersteunen bij het behouden van een gezond hart en een goede kwaliteit van leven. Of u nu al gediagnosticeerd bent met een hartziekte of preventieve zorg zoekt, wij zijn er voor u.

Samen werken we aan een betere hartgezondheid voor vrouwen. Uw hart verdient de beste zorg!

LUMC Expertise Centrum voor Zeldzame Cardiomyopathie

Het LUMC Expertisecentrum voor Zeldzame Cardiomyopathie is toonaangevend in de diagnose en behandeling van niet-ischemische cardiomyopathie en aanverwante aandoeningen.

Onze gespecialiseerde kliniek biedt geavanceerde zorg voor patiënten met diverse vormen van, vaak erfelijke, cardiomyopathie. Deze aandoeningen, die hartritmestoornissen, plotselinge hartdood en hartfalen kunnen veroorzaken, worden behandeld met de nieuwste technieken, gebaseerd op diagnostische criteria, een risicoanalyse en een gepersonaliseerd behandelplan op basis van een multidisciplinaire inventarisatie van alle gegevens.

Het LUMC Expertisecentrum voor Zeldzame Cardiomyopathie is toonaangevend in de diagnose en behandeling van niet-ischemische cardiomyopathie en aanverwante aandoeningen.

Onze gespecialiseerde kliniek biedt geavanceerde zorg voor patiënten met diverse vormen van, vaak erfelijke, cardiomyopathie. Deze aandoeningen, die hartritmestoornissen, plotselinge hartdood en hartfalen kunnen veroorzaken, worden behandeld met de nieuwste technieken, gebaseerd op diagnostische criteria, een risicoanalyse en een gepersonaliseerd behandelplan op basis van een multidisciplinaire inventarisatie van alle gegevens.

Het LUMC staat internationaal bekend om zijn expertise in de behandeling van complexe hartritmestoornissen, vooral bij patiënten met cardiomyopathie. Ons team van cardiologen, cardiothoracale chirurgen, radiologen en andere specialisten is toegewijd aan het verbeteren van behandelmethoden en het verrichten van grensverleggend onderzoek.

Daarnaast onderscheidt ons centrum zich in de geïntegreerde behandeling van gevorderd hartfalen, inclusief tijdelijke mechanische ondersteuning van de circulatie en baanbrekende 'destination therapy' met steunhart voor patiënten waarvoor harttransplantatie geen optie is.

Klinische elektrofysiologie

De behandeling van hartritmestoornissen (elektrofysiologie) is een speerpunt binnen de afdeling hartziekten van het LUMC. Deze veelvoorkomende stoornissen hebben diverse oorzaken en de gevolgen kunnen variëren van milde klachten tot ernstige gezondheidsrisico's zoals hartstilstand of hartfalen. Er zijn vaak meerdere oplossingen voor een ritmeprobleem denkbaar. Wij vinden het daarom belangrijk de persoonlijke situatie van elke patient  en de mogelijke behandelopties te bespreken om samen tot een behandelplan te komen.

De behandeling van hartritmestoornissen (elektrofysiologie) is een speerpunt binnen de afdeling hartziekten van het LUMC. Deze veelvoorkomende stoornissen hebben diverse oorzaken en de gevolgen kunnen variëren van milde klachten tot ernstige gezondheidsrisico's zoals hartstilstand of hartfalen. Er zijn vaak meerdere oplossingen voor een ritmeprobleem denkbaar. Wij vinden het daarom belangrijk de persoonlijke situatie van elke patient  en de mogelijke behandelopties te bespreken om samen tot een behandelplan te komen.

Onze afdeling is gespecialiseerd in de behandeling van complexe hartritmestoornissen, zoals ventriculaire tachycardie en stoornissen bij patiënten met hartspierziekten of aangeboren hartafwijkingen. Wij ontvangen patiënten uit binnen- en buitenland, en het LUMC is het grootste centrum in Nederland voor ablatie van ventriculaire tachycardie en een van de top 5 centra in Europa. Daarnaast is het LUMC het leidende centrum in Nederland voor katheterablatie bij kinderen, met jaarlijks ongeveer 900-1000 procedures. Naast katheterablaties is biedt het LUMC het hele spectrum aan behandeling met cardiale implanteerbare devices waaronder pacing van het linker kamer geleidingssysteem en verschillende innovatieve draadloze pacemakers en defibrillatoren.

Als koploper in de vernieuwing en verbetering van ritmestoornisbehandelingen, leidt het LUMC tal van wetenschappelijke onderzoeksprojecten, zowel zelfstandig als in samenwerking met internationale partners binnen het Willem Einthoven Center for Cardiac Arrhythmia Management and Research.