Videoconsult: een consult met uw arts via uw computer, tablet of smartphone

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Algemeen

Wat is een videoconsult?

Een videoconsult is een consult waarbij u via uw eigen computer, tablet of smartphone praat met uw arts of verpleegkundig specialist. U kunt het videoconsult starten vanuit de tijdlijn van mijnLUMC. U kunt dan voor de start van het videoconsult uw consult voorbereiden met de informatie die via mijnLUMC beschikbaar is. U kunt het videoconsult ook starten via de link die u per e-mail krijgt. U ziet de arts of verpleegkundig specialist op het scherm van uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor niet naar het LUMC te komen.

Wat is het verschil met een normale afspraak?

Een videoconsult is hetzelfde als een normale afspraak, maar dan digitaal. U hoeft voor het videoconsult dus niet naar het LUMC te komen. Tijdens het consult bespreken u en uw arts hetzelfde als in een normale afspraak.

Wat zijn uw voordelen?

Met een videoconsult hoeft u niet meer naar het LUMC te komen voor een afspraak. U kunt vanuit huis of op uw werk bellen met de arts of verpleegkundig specialist. Dit scheelt u (reis)tijd en kosten.

Uw privacy is belangrijk

Videoconsult maakt gebruik van een beveiligde internetverbinding. Uw gesprek wordt niet opgenomen. De arts of verpleegkundig specialist met wie u het consult hebt, zit in een gesloten ruimte zodat niemand mee kan luisteren. De arts maakt zoals gebruikelijk aantekeningen in het digitale patiëntendossier.

Om u voor een videoconsult uit te nodigen, hebben we enkele gegevens nodig. Deze worden kort opgeslagen en na het consult verwijderd uit de applicatie die de videoconsulten ondersteunt. Uw gegevens worden niet voor andere zaken gebruikt.

Wat kunt u zelf doen om uw privacy te waarborgen?

Goede privacy hebt u ook zelf in de hand. Zorg ervoor dat u zelf in een gesloten ruimte zit waar niemand met u mee kan luisteren en/of kijken of u kan storen. Maak alleen gebruik van een betrouwbare internetverbinding als u Videoconsult gebruikt. Verbind uw computer niet met een openbaar WiFi netwerk.

Hoe werkt een videoconsult?

Hieronder vindt u tips om uw videoconsult met de arts of verpleegkundig specialist zo goed mogelijk te laten verlopen.

Afspraakbevestiging

Meteen na het maken van de afspraak voor het videoconsult ontvangt u een e-mail op het door u opgegeven e-mailadres. In deze mail staat de datum en tijd van het consult vermeld. Controleer altijd of u deze e-mail goed hebt ontvangen (controleer ook uw spambox). Hebt u geen e-mail ontvangen? Neem dan contact op met uw polikliniek.

Geschikte apparaten voor een videoconsult

U kunt een videoconsult starten via uw computer, laptop, smartphone of tablet. U hebt een goede (beveiligde) internetverbinding nodig.

Computer of laptop
Als u gebruik maakt van een computer of laptop met webcam, hebt u het volgende nodig:

 • Een webcam en microfoon
 • De browser Google Chrome, Firefox of Internet Explorer (vanaf versie 11). Gebruikt u Internet Explorer? Download dan de plugin. Klik hiervoor op de link van het videoconsult. 

Tablet of smartphone
Het videoconsult werkt op alle tablets (iPad en Android), iPhone (vanaf iPhone 4) en smartphones (vanaf Android 4).

 • Klik op de link in de e-mail. De webpagina met videoconsult wordt geopend.
 • Zorg dat u verbinding hebt met wifi, 3G- of 4G-internet. 

Testen 
Test altijd voor aanvang van het consult of uw webcam en microfoon werken. Voor de goede beveiliging van uw computer, laptop, tablet of smartphone bent u zelf verantwoordelijk. Wij adviseren u altijd de laatste versie van de software te installeren en gebruik te maken van een goede firewall en virusscanner.

Het consult

Om het videoconsult te starten moet u het volgende doen:

 1. Log in op mijnLUMC en open het videoconsult in de tijdlijn van het patiëntportaal. Of open de link die u via een e-mail van het LUMC hebt ontvangen. Dit kan vanaf een half uur vóór de afspraak. 
 2. Nu komt u in de digitale wachtkamer. Uw arts of verpleegkundig specialist krijgt een signaal dat u in de digitale wachtkamer bent. Wacht tot de arts verbinding met u maakt.
 3. In de wachtkamer kunt u testen of webcam en geluid goed staan in gesteld. 
 4. Als de arts verbinding met u maakt, wordt gevraagd om toestemming voor gebruik van webcam en microfoon (aan de bovenkant van uw scherm). Geef uw goedkeuring. 
 5. Het videoconsult kan beginnen.

Let op: bent u te laat voor de afspraak? Dan is het niet meer mogelijk om het videoconsult te starten. Neem dan direct contact op met uw polikliniek.

Zorg dat u tijdens uw videoconsult ook telefonisch bereikbaar bent. Als de verbinding van beeld of geluid om een of andere reden wegvalt, kunnen wij u telefonisch bereiken.

Tips

 • Zorg ervoor dat u beschikbaar bent op het afgesproken tijdstip. Bent u verhinderd? Meld dit dan tijdig.
 • Ga zitten in een rustige omgeving waarin u niet gestoord kunt worden.
 • Zorg ervoor dat u goed zichtbaar en verstaanbaar bent.
 • Houd uw identiteitsbewijs bij de hand. De arts of verpleegkundig specialist kan vragen of u zich wilt legitimeren.
 • Geef bij uw arts of verpleegkundig expert aan als u een video of geluidsopname van het consult wilt maken.

Contact

Hebt u vragen over videoconsult? Neem dan contact op met uw polikliniek.

Mei 2020