Retrograad urethrogram

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

U hebt een afspraak voor een retrograad urethrogram (R.U.G.) op de afdeling Radiologie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over wat dit onderzoek inhoudt. Het kan zijn dat de ingreep bij u hier iets van afwijkt.

Wat is een retrograad urethrogram?

Bij een retrograad urethrogram worden röntgenfoto’s gemaakt van de plasbuis. Om die goed te kunnen zien, wordt contrastvloeistof gebruikt.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. 

Medicijnen

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.

Eten en drinken

U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.

Wat moet u meenemen?

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie. 

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?

U kunt zich melden bij de receptie van de afdeling Radiologie, route 322. De afdeling bevindt zich op de tweede verdieping van het ziekenhuisgebouw. De gastvrouwen in de centrale hal van het LUMC wijzen u graag de weg. 

Het onderzoek

Een medewerker (de radiodiagnostisch laborant) haalt u op uit de wachtkamer. In de kleedruimte trekt u uw ondergoed uit. Uw bovenkleding mag u aanhouden. Vervolgens neemt u op de onderzoekstafel plaats. De arts (radioloog) maakt het uitwendige geslachtsorgaan schoon om met het inbrengen van het spuitje geen infectie te veroorzaken. De radioloog brengt vervolgens een plastic spuitje in het plasgaatje aan, tot ongeveer een halve centimeter diep. Dat kan even vervelend voelen. Daarna wordt de contrastvloeistof ingespoten. Dat is nodig om goede beelden te kunnen maken van de plasbuis. Met de speciale apparatuur maakt de laborant de röntgenfoto’s. Hierna wordt het spuitje verwijderd en is het onderzoek klaar. U kunt zich vervolgens opfrissen in de kleedruimte.

Duur van het onderzoek

Een retrograad urethrogram duurt gemiddeld 30 minuten. 

Contrastmiddel

Voor dit onderzoek gebruikt de radioloog jodiumhoudend contrastmiddel. Dit middel maakt bloedvaten en organen beter zichtbaar op de foto. Voor de meeste mensen is het gebruik van contrastvloeistof ongevaarlijk, binnen een paar uur plast u deze weer uit.

Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op, waar in de meeste gevallen geen behandeling voor nodig is. Hebt u ooit zo’n reactie gehad? Meld dit dan van tevoren bij uw behandelend arts en bij de radiodiagnostisch laborant.

Na het onderzoek

Uitslag

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek. 

Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.00 uur, 10.30-12.30 uur en 13.30-16.30 uur op telefoonnummer 071-526 20 32 of per e-mail via Radiologie-TL-admi@lumc.nl.

November 2018