Echo-endoscopie van slokdarm/maag/duodenum en/of alvleesklier

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Maag-, darm- en leverziekten 

Binnenkort ondergaat u een echo-endoscopie. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt. Bovendien wordt verteld wat u voorafgaande aan het onderzoek moet doen en laten. En hoe u zelf het beste aan het onderzoek kunt meewerken.

Wat is een Echo-endoscopie

Een Echo-Endo is een onderzoek met een endoscoop met aan het uiteinde een echoapparaat waardoor met geluidsgolven de wand en omliggende weefsels van de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm en/of alvleesklier zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Voorbereiden op het onderzoek

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.

Sieraden of andere kostbaarheden kunnen kwijtraken, u kunt ze daarom beter thuislaten. 

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben invloed op het onderzoek. Volgt u daarom onderstaande instructie.

Antistolling 

Als u een bloedverdunner gebruikt (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of de nieuwe antistollingsmiddelen), moet u dit aan uw behandelend arts melden. Deze zal dan bepalen of de bloedverdunner tijdelijk gestopt kan worden.

Gebruikt u een bloedverdunner die de trombosedienst doseert, (zoals bv fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol), dan moet de trombosedienst de dosering hiervan aanpassen. In dat geval moet u, zodra de datum van het onderzoek bekend is, contact op nemen met de trombosedienst. Op de dag het onderzoek is een INR-bepaling noodzakelijk.

Glucose regulerende medicijnen

Heeft u diabetes mellitus, dan krijgt u van uw behandelend arts advies over het aanpassen van uw bloedsuiker regulerende medicatie. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige.

Uw andere medicijnen kunt u over het algemeen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. 

Gebruikt u luchtwegverwijdende medicatie (bijvoorbeeld salbutamol, ipratropium, terbutaline) dan moet u deze medicatie volgens voorschrift innemen. Als u gediagnosticeerd bent met OSAS/slaapapnoe en in het bezit bent van een CPAP-masker, moet u deze mee te nemen. 

Eten en drinken

Vanaf 24.00 uur de dag voor onderzoek mag u niets meer eten of drinken.

Is het onderzoek na 13.00 uur gepland, dan mag u tot 2 uur voor het onderzoek af en toe een slokje water.

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is, extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Dag van onderzoek

Waar moet u zich melden?

Het onderzoek wordt (poli)klinisch gedaan op de Endoscopie-afdeling. U kunt zich melden bij balie 119, route 164 (C04-S). De afdeling bevindt zich op de vierde etage van het ziekenhuisgebouw. De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg.

Voor de toediening van de sedatie brengen we voor het onderzoek een infuusnaald bij u in. In verband met deze voorbereidingen vragen we u 30 minuten voor aanvang onderzoek te komen.

Onderzoek met sedatie 

Meestal wordt het onderzoek met een kalmerende en pijnstillende middel uitgevoerd.

Sedatie is geen narcose maar een ontspanningsmiddel. Van de sedatie kunt u slaperig worden en u merkt minder van het onderzoek. 

Soms wordt er diepe sedatie gegeven. Daarvoor gebruiken we het middel propofol. De arts bepaalt of dit voor u van toepassing is. Zie voor meer informatie de folder ‘Diepe sedatie (propofol) bij endoscopie’.

Begeleiding 

Als u (diepe) sedatie krijgt voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van de Endoscopieafdeling, C04 -S, route 164. U mag niet alleen naar huis, ook niet met openbaar vervoer of de taxi. De hele dag mag u zelfstandig geen motorvoertuig besturen en het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen.

Heeft u diepe sedatie gekregen, dan is het noodzakelijk dat er ’s nachts iemand bij u in huis is.

Let op: Heeft u dit niet geregeld, dan kan het onderzoek niet doorgaan 

Het onderzoek 

De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Er worden veiligheidsvragen aan u gesteld.

U moet een slokje anti-foam drinken ter vermindering van schuimvorming in de maag. De arts kan dan de maag beter beoordelen. Uw keel wordt verdoofd met een wat bittere vloeistof. Hierdoor voelt u minder van de endoscoop in uw keel. Als u een kunstgebit heeft, dan moet u deze voor het onderzoek uit doen. 

U krijgt tijdens het onderzoek een bijtring in de mond. Dit om te voorkomen dat u op de endoscoop bijt en ter bescherming van de tanden. 

Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde. U krijgt een ‘knijper’ op uw vinger waarmee we uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed tijdens het onderzoek in de gaten houden. Ook krijgt u een bloeddrukband om voor de bloeddrukmeting. Via de infuusnaald dienen we u de kalmerende en pijnstillende middelen toe. 

De arts legt de slang achter op uw tong en u moet goed slikken. Het inbrengen van de slang en de aanwezigheid ervan in uw keel bemoeilijken de ademhaling niet. Wanneer er slijm uit uw mond komt, kunt u dit gewoon uit uw mond laten lopen op het beschermmatje dat onder uw hoofd ligt. Bovendien zuigt de verpleegkundige ook tijdens het onderzoek het slijm weg. De arts blaast tijdens het onderzoek wat lucht in. Dit kan voor korte tijd een wat vol gevoel in de maagstreek geven. Hierdoor kunt u gaan boeren of winden laten. Dit is normaal tijdens en na het onderzoek. Het zal u alleen maar opluchten.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. Het beste is goed door te zuchten. De verpleegkundige geeft u hierover aanwijzingen. 

De arts kan eventueel met behulp van een naald wat weefsel afnemen. Dit heet een punctie. U voelt hier niets van. Dit weefsel wordt dan nader onderzocht in een laboratorium. 

Soms wordt direct na de Echo-endo een ERCP gedaan. Dit is dan vooraf met u besproken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 – 45 minuten.

Risico’s en bijwerkingen 

Over het algemeen is het onderzoek veilig en weinig belastend. Heel soms kan een complicatie voordoen. Bijvoorbeeld een bloeding of perforatie. 

Na het onderzoek 

Leefregel 

U mag 30 minuten niet eten of drinken, omdat u zich kunt verslikken als gevolg van uw verdoofde keel.

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, gaat u terug naar de afdeling. Anders blijft u nog ongeveer 30 minuten op de uitslaapkamer. 

Wanneer u diepe sedatie heeft gekregen, blijft u 60 minuten op de uitslaapkamer.

Na de observatie op de uitslaapkamer moet u opgehaald worden van de Endoscopieafdeling en samen met uw begeleider naar huis.

Heeft u diepe sedatie gehad, dan is het noodzakelijk dat er ’s nachts iemand bij u in huis is.

Uitslag 

U krijgt een voorlopige uitslag of een verslag van het onderzoek mee naar huis. De uitslag van een eventuele punctie krijgt u later bij uw vervolgafspraak op de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

U kunt terecht op werkdagen op de Endoscopieafdeling van de Maag-Darm-Leverziekten 071-526 35 57

Bij medische problemen na de scopie kunt u contact opnemen met het LUMC 071-526 91 11 en vragen naar de dienstdoende Maag-Darm-Lever arts.

September 2020