Lymfescintigrafie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie: nucleaire geneeskunde

U hebt een afspraak voor een lymfescintigrafie bij de Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder leggen we u uit hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een lymfescintigrafie?

Met een lymfescintigrafie brengen we de afvoer van lymfevocht uit de armen of benen in beeld. Dit doen we met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof en door het maken van foto’s.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal kan namelijk de metingen verstoren. Voor het onderzoek van de benen mag u eventuele steunkousen aanhouden.

Medicijnen

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger, denkt u het te zijn of geeft u borstvoeding? Geef dit door aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan moet u tot tenminste 4 uur na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc.

Risico’s en bijwerkingen

De radioactieve stof produceert slechts een kleine hoeveelheid straling. In deze in deze lage dosering is die niet schadelijk. Er zijn geen bijwerkingen en u plast de stof in enkele dagen weer uit. Wel adviseren we u om kinderen jonger dan 12 jaar niet mee te nemen. Kinderen zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. 

Eten en drinken

U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts.  

Wat moet u meenemen?

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. 

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?

U kunt zich melden bij de receptie van Nucleaire Geneeskunde, route 117. De gastvrouwen in de centrale hal van het LUMC wijzen u graag de weg. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelt de verpleegafdeling uw vervoer. 

Het onderzoek

Lymfescintigrafie van de armen

Voor dit onderzoek dienen we een kleine hoeveelheid radioactieve stof onder de huid toe. U krijgt hiervoor een prik tussen de pink en de ringvinger van zowel uw linker- als rechterhand. Hierna maken we een foto van de handen. De 45 minuten erna moet u uw handen of armen zo min mogelijk bewegen. Vervolgens maken we weer een foto van allebei uw armen. Dan volgt een wachtperiode van 5 uur. We vragen u tijdens deze 5 uur uw armen actief te gebruiken om het transport van het lymfevocht door de spieren op gang te brengen. Na de wachttijd wordt de derde serie opnamen gemaakt. Tussen het maken van de foto’s door mag u de afdeling verlaten. 

Lymfescintigrafie van de benen

Voor dit onderzoek dienen we een kleine hoeveelheid radioactieve stof onder de huid toe. U krijgt hiervoor een prik tussen de eerste en de tweede teen van zowel uw linker- als rechtervoet. Hierna maken we een foto van de voeten. De 45 minuten erna moet u rustig op een bed blijven liggen. Vervolgens maken we weer een foto van allebei uw voeten en benen. Dan volgt een wachtperiode van 2 uur. We vragen u tijdens deze 2 uur uw benen actief te gebruiken om het transport van het lymfevocht door de spieren op gang te brengen. Na de wachttijd wordt de derde serie opnamen gemaakt. Tussen het maken van de foto’s door mag u de afdeling verlaten.

Duur van het onderzoek 

Een lymfescintigrafie van de armen duurt ongeveer 6,5 uur. Dit is inclusief de wachttijd. 

Een lymfescintigrafie van de benen duurt ongeveer 3 uur. Dit is inclusief de wachttijd.

Uitslag

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek. 

Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur op telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via nuge_receptie@lumc.nl

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl vindt u meer informatie over nucleaire geneeskunde.

Maart 2019