Röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie)

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

U hebt een afspraak voor een onderzoek van de endeldarm, een zogeheten defaecografie, op de afdeling Radiologie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over wat dit onderzoek inhoudt. Het kan zijn dat het onderzoek bij u hier iets van afwijkt.

Wat is een röntgenonderzoek van de endeldarm?

Bij een defaecografie worden er röntgenfoto’s gemaakt van het laatste gedeelte van de darm, de endeldarm. Om de endeldarm goed te kunnen zien, wordt contrastvloeistof gebruikt.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. 

Medicijnen

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.

Eten en drinken

U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.

Wat moet u meenemen?

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?

U kunt zich melden bij de receptie van de afdeling Radiologie, route 322. De afdeling bevindt zich op de tweede verdieping van het ziekenhuisgebouw. De gastvrouwen in de centrale hal van het LUMC wijzen u graag de weg.

Wanneer moet u zich melden?

Vrouwelijke patiënten moeten 1 uur en 15 minuten van tevoren aanwezig zijn. Zij krijgen 2 bekers met een dunne, kalkachtige pap (bariumpap) te drinken. Dit contrastmiddel heeft een neutrale smaak. De bariumpap zorgt ervoor dat de dunne darm tijdens het onderzoek te zien is op de röntgenbeelden. Bij mannen is deze voorbereiding niet nodig. Dat heeft te maken met het verschil in lichaamsbouw.

Het onderzoek

Een medewerker (de radiodiagnostisch laborant) haalt u op uit de wachtkamer. In de kleedruimte trekt u uw onderkleding en ondergoed uit. Uw bovenkleding mag u aanhouden en kunt u een lang schort aandoen. Vervolgens gaat u op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. De arts (de radioloog) spuit nu via de darmuitgang bariumpap in om de endeldarm te vullen. Bij vrouwen gebeurt dat ook via de vagina. Dit kan onaangenaam voelen, maar doet over het algemeen geen pijn. U gaat daarna op een soort wc zitten, het röntgentoilet. Deze staat achter een scherm, uit het zicht van de radioloog en de laborant. De radioloog vraagt u nu enkele malen om het contrastmiddel ‘op te houden’, te hoesten of op uw hand te blazen. Daarna vraagt hij om het contrastmiddel uit te ‘poepen’. Tijdens dit hele proces maakt een röntgenapparaat opnamen van uw onderlichaam, waarop de arts kan zien hoe de endeldarm werkt. Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de kleedruimte.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten.

Contrastmiddel

Voor dit onderzoek gebruikt de radioloog contrastvloeistof met bariumsulfaat. Door dit middel is de endeldarm te beoordelen. In verreweg de meeste gevallen verloopt dit zonder problemen.

Na het onderzoek

Over het algemeen zult u weinig last hebben van het onderzoek. De eerste dagen erna kunt u bij de ontlasting resten van de witte bariumpap tegenkomen. Bariumpap gaat meestal vlot door het maagdarmkanaal, maar kan voor enige verstopping zorgen. We adviseren om na afloop van het onderzoek iets meer dan gebruikelijk te drinken voor een goede passage. Neem contact op met uw behandelend arts of huisarts als u langere tijd last hebt van verstopping.

Uitslag

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u.

Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.15 en 16.30 uur op telefoonnummer 071-526 24 10.

Januari 2019