Echo-endoscopie van de endeldarm

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Maag-, darm- en leverziekten

Binnenkort ondergaat u een echo-endoscopie. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt. Bovendien wordt verteld wat u voorafgaande aan het onderzoek moet doen en laten en hoe u zelf het beste aan het onderzoek kunt meewerken.

Wat is een Echo-endoscopie

Een Echo-Endo is een onderzoek met een endoscoop met aan het uiteinde een echoapparaat waardoor met geluidsgolven de wand van de endeldarm nauwkeurig bekeken kan worden.

Voorbereiden op het onderzoek

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.

Sieraden of andere kostbaarheden kunnen kwijtraken, u kunt ze daarom beter thuislaten. 

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben invloed op het onderzoek. Volgt u daarom onderstaande instructie.

Antistolling 

Als u een bloedverdunner gebruikt (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of de nieuwe antistollingsmiddelen), moet u dit aan uw behandelend arts melden. Deze zal dan bepalen of de bloedverdunner tijdelijk gestopt kan worden.

Gebruikt u een bloedverdunner die de trombosedienst doseert, (zoals bv fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol), dan moet de trombosedienst de dosering hiervan aanpassen. In dat geval moet u, zodra de datum van het onderzoek bekend is, contact op nemen met de trombosedienst. Op de dag van het onderzoek is een INR-bepaling noodzakelijk.

Glucose regulerende medicijnen

Heeft u diabetes mellitus, dan krijgt u van uw behandelend arts advies over het aanpassen van uw bloedsuiker regulerende medicatie. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige.

Uw andere medicijnen kunt u over het algemeen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. 

Eten en drinken

U mag normaal eten en drinken.

Let op: Wanneer wel sedatie/ pijnstilling nodig is, dan zijn onderstaande regels van toepassing:

  • 6 uur van tevoren niets meer eten
  • tot 2 uur van tevoren helder vloeistoffen* drinken
  • 2 uur voor onderzoek ook niet meer drinken

*heldere vloeistoffen zijn bijvoorbeeld: water, thee, heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, heldere frisdranken

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is, extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Dag van onderzoek

Waar moet u zich melden?

Het onderzoek wordt (poli)klinisch gedaan op de Endoscopie-afdeling. U kunt zich melden bij balie 119, route 164 (C04-S). De afdeling bevindt zich op de vierde etage van het ziekenhuisgebouw. De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg.

U krijgt eerst een klysma om het laatste stukje van de darm schoon te krijgen. In verband met deze voorbereidingen voor het onderzoek, moet u een 30 minuten uur eerder dan het onderzoek komen.

Het onderzoek 

De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Er worden veiligheidsvragen aan u gesteld.

De arts maakt de echoscoop glad met gel en brengt de echoscoop in via de anus. Aangezien de scoop maar een klein stukje naar binnen wordt gebracht, zult u hier weinig hinder van ondervinden.

Meestal krijgt u geen kalmerend middel/pijnstilling.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Risico’s en bijwerkingen 

Over het algemeen is het onderzoek veilig en weinig belastend

Na het onderzoek 

Leefregel 

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, gaat u gelijk terug naar de afdeling. Anders mag u direct weer naar huis.

Als u kalmerend middel/pijnstilling heeft gekregen moet u ongeveer 30- 45 minuten in het ziekenhuis blijven. Het is noodzakelijk dat u door iemand opgehaald wordt van de endoscopieafdeling, C04 -S, route 164. U mag niet zelfstandig naar huis, ook niet met openbaar vervoer of de taxi.

Het is in dit geval verstandig de rest van de dag rustig aan te doen en u mag niet zelfstandig een motorvoertuig besturen.

Uitslag 

U krijgt een voorlopige uitslag of een verslag van het onderzoek mee naar huis. De uitslag van een eventuele punctie krijgt u later bij uw vervolgafspraak op de polikliniek.

Hebt u nog vragen?

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de Endoscopieafdeling van de Maag-Darm-Leverziekten. Dat kan op werkdagen via telefoonnummer 071-526 35 57.

Bij medische problemen na de scopie kunt u contact opnemen met het LUMC via 071-526 91 11 en vragen naar de dienstdoende maag-darm-lever arts.

September 2020