PhD-kandidaat Genoomonderzoek Hongerwinter Studie

Onderzoek & onderwijs

Je functie

Wij zijn op zoek naar een PhD-kandidaat op het gebied van humaan genoomonderzoek. Het onderzoek richt zich op mensen die in 1944-1945 in de baarmoeder zijn blootgesteld aan de Hongerwinter. Waarom hebben zij nu een grotere kans op gezondheidsproblemen?

In het kort

• Je analyseert genoom en andere grootschalige data met geavanceerde methoden
• Je doet metingen aan DNA-monsters
• Je structureert data en data-analyses volgens de laatste inzichten
• Je schrijft toonaangevende wetenschappelijke publicaties
• Je werkt in een internationaal onderzoeksteam 

Wat ga je doen?

In je onderzoek richt je je op de vraag hoe prenatale blootstelling aan ondervoeding als gevolg van de Hongerwinter leidt tot een slechtere cardiovasculaire gezondheid later in het leven. Daartoe zul je genoom, epigenoom en andere grootschalige data analyseren. De benodigde geavanceerde statistische analyses voer je uit in R en structureer je om de reproduceerbaarheid te waarborgen. Daarnaast zul je op beperkte schaal nieuwe bepalingen doen op het lab. Je participeert en presenteert in werkbesprekingen, en overlegt op regelmatige basis met onze Amerikaanse partners in dit onderzoek. Op basis van je werk schrijf je meerdere artikelen die ter publicatie aangeboden worden bij toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften

Wat vragen wij?

Je hebt een afgeronde masteropleiding op het gebied van biomedische, levens- of gezondheidswetenschappen of in een vergelijkbare richting. Je hebt een scherpe en creatieve geest. Tijdens je stage(s) heb je ervaring opgedaan met het analyseren van data van humane populaties. Bij voorkeur met betrekking tot genetische of andere grootschalige omics data en je hebt ervaring met R. Ook ben je in staat om in het lab DNA-analyses te verrichten. Daarnaast is je Engels uitstekend in zowel woord en geschrift.

Meer informatie

Je krijgt een arbeidsovereenkomst ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de opleiding met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt € 2.495,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot € 3.196,- in het laatste jaar bij een fulltime dienstverband (schaal Pro, CAO UMC).

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Berend van Meer, postdoc

Collega's aan het woord

Wil je weten hoe het is om in het LUMC te werken? Lees dan de verhalen van onze LUMC-collega's.

Je werkplek

Je gaat werken bij de sectie Moleculaire Epidemiologie van de afdeling Biomedische Datawetenschappen. Een van de hoofddoelen van de afdeling is het identificeren van moleculaire profielen en biologische processen die bijdragen aan het begrijpen van complexe ziekten en veroudering. Om dit te bewerkstelligen werken we met state-of-the-art genoomtechnologieën en geavanceerde methoden voor data-analyses in humane biobanken en cellulaire modelsystemen. Je werkt in een omgeving die jouw wetenschappelijke ontwikkeling en enthousiasme stimuleert. Je wordt begeleid door prof. dr. Bas Heijmans, wiens onderzoeksgroep een uitstekend internationaal track-record heeft op het gebied van epigenoomonderzoek. De afdeling waar je werkt excelleert in het analyseren van grootschalige data. Het project biedt ruime mogelijkheden om internationaal samen te werken.

Carrière in het LUMC

Het LUMC faciliteert bij het onderhouden en ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Hiervoor bieden wij onder andere interne opleidingen en bijscholing aan. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, mobiliteit en loopbaanadvies maken deel uit van deze afspraken.

Contact: prof. dr. Bas Heijmans, hoogleraar, afdeling Biomedische Datawetenschappen
071 526 97 85
b.t.heijmans@lumc.nl

Solliciteren