Subsidie voor Leids onderzoek naar oogkanker en baarmoederkanker

2 juli 2019• NIEUWSBERICHT

Twee onderzoeksgroepen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen samen ruim 870.000 euro van KWF Kankerbestrijding. Ze besteden het geld aan onderzoek naar baarmoederkanker en oogkanker.

Dr. Jan-Willem Beenakker en zijn team krijgen een half miljoen euro voor hun onderzoek naar hogeresolutie-MRI bij oogmelanoom. Met de huidige diagnostiek (netvliesfotografie en echoscopie) is het oogmelanoom soms moeilijk te onderscheiden van andere oogaandoeningen. Bovendien is de omvang van de tumor niet nauwkeurig in 3D te meten en is niet snel te controleren of de behandeling werkt. 

Met hogeresolutie-MRI zijn gedetailleerde 3D-beelden van het oog te maken. Dat moet de kans op de juiste diagnose en behandeling verhogen. Beenakker: “Eerder uitsluitsel over het effect van de behandeling geeft patiënten meer zekerheid. Ook behouden zij waarschijnlijk meer gezichtsvermogen omdat onder geleide van MRI preciezer kan worden bestraald.”

MRI-beeld van oogmelanoom.

Baarmoederkanker

Prof. dr. Carien Creutzberg en haar team krijgen ruim 370.000 euro aanvullende subsidie voor hun al lopende onderzoek naar baarmoederkanker. Onder de studienaam PORTEC-4a wordt in internationale samenwerking onderzocht of met gebruik van nieuwe moleculaire kenmerken van de kanker beter kan worden bepaald of de patiënt aanvullende behandeling na de operatie nodig heeft. De studie loopt al in heel Nederland. De aanvullende subsidie helpt om bepaling van de nieuwe moleculaire kenmerken in meerdere pathologielaboratoria te introduceren en een uitgebreide kosten-baten analyse te doen.  

25,5 miljoen euro

De twee beurzen zijn onderdeel van een landelijke subsidieronde, waarin KWF Kankerbestrijding 25,5 miljoen euro toekende aan 50 nieuwe onderzoeksprojecten in 16 verschillende instituten.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.