Miljoen euro voor onderzoek naar identiteitscrisis bètacellen en diabetes

4 juli 2019• PERSBERICHT

Onder leiding van dr. Françoise Carlotti start in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een onderzoek naar diabetes type 1. Centraal in het onderzoek staan de insuline producerende bètacellen. Deze cellen worden bij diabetes type 1-patiënten door het afweersysteem aangevallen, waardoor de suikeropname in het lichaam levenslang sterk ontregeld is.

Dr. Françoise CarlottiDiabetes type 1 ontstaat doordat het afweersysteem de insuline producerende bètacellen in de alvleesklier aanvalt en opruimt. Het lichaam maakt daarna bijna geen insuline meer aan. Dr. Françoise Carlotti en haar onderzoeksteam hebben aanwijzingen dat bètacellen onder bepaalde omstandigheden van identiteit kunnen veranderen.

Daarom gaat een internationaal team, onder leiding van dr. Carlotti en dr. Scharfmann van het INSERM-Cochin Instituut in Parijs, onderzoeken of deze identiteitsverandering een manier is voor de bètacellen is om de aanval van het afweersysteem te overleven. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een gezamenlijk bedrag van 1 miljoen euro van stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) en het Diabetes Fonds. 

Identiteitscrisis oplossen

Dr. Carlotti: “We willen weten óf en hoe bètacellen van identiteit veranderen tijdens de ontwikkeling van diabetes type 1. Door zowel de oorzaken als de onderliggende mechanismen van deze identiteitscrisis te onderzoeken, hopen we een manier te vinden om dit proces tegen te gaan of zelfs om te draaien. Uiteindelijk zou het onderzoek kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën, waarbij de insulineproductie van bètacellen wordt hersteld en gezonde bètacellen behouden blijven.”

Aanvulling op bestaand onderzoek 

De resultaten van het onderzoek van dr. Carlotti en haar team kunnen bijdragen aan de uiteindelijke genezing van diabetes type 1. Het onderzoek vormt een belangrijke aanvulling op andere Leidse onderzoeken. Zoals het onderzoek van dr. Arnaud Zaldumbide naar de oorzaak van de afweerreactie bij diabetes type 1, en het onderzoek van prof. dr. Bart Roep om deze afweerreactie tegen te gaan. De combinatie van een afgeremd afweersysteem en een herstelde eigen insulineproductie zou het spuiten van insuline voor mensen met diabetes type 1 overbodig maken.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.