Komende week hooikoortsklachten door bijvoetpollen en hitte

22 juli 2019• PERSBERICHT

Komende dagen komt bijvoet in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten betekent dat een opleving van de hooikoortsklachten net nu de hoogste graspollenconcentraties achter de rug zijn. De pollen komen op een ongelukkig moment. Door de hitte kan de ozonconcentratie flink oplopen. De combinatie van hitte, ozon en pollen kan tot extra gezondheidseffecten leiden.

Het graspollenseizoen loopt op zijn einde. Tot en met september kun je nog wel graspollen in de lucht verwachten maar de kans op hoge graspollenconcentraties is klein. Een kwart van de hooikoortspatiënten moet de komende dagen en weken echter rekening houden met toenemende hooikoortsklachten. Zij zijn namelijk ook allergisch voor bijvoetpollen. Bijvoet is een veel voorkomende kruidachtige plant die bloeit van juli tot en met september. De pollenvallen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden en Elkerliek Ziekenhuis  in Helmond registreerden tot en met 15 juli nog maar enkele bijvoetpollen. Volgens de Pollenplanner van Wageningen University zal de pollenconcentratie de komende dagen op gaan lopen. Rond 28 juli begint de piekperiode, de periode waarin de hoogste bijvoetpollenconcentraties te verwachten zijn. De piekperiode duurt tot en met 7 augustus. Na 18 augustus zijn de meeste planten uitgebloeid.

Extra gezondheidsproblemen door hitte

Hoe hoog de bijvoetpollenconcentratie dit jaar zal oplopen is nog afwachten. De bijvoetplanten staan er in ieder geval zeer goed bij dit jaar. De planten lijken geprofiteerd te hebben van de warme en droge omstandigheden in de afgelopen weken. De weersverwachtingen zijn ook niet gunstig voor de mensen die gevoelig zijn voor bijvoetpollen. Komende week worden namelijk zeer hoge temperaturen verwacht met maxima ruim boven de 30 graden. Woensdag en donderdag wordt het in het binnenland zelfs 34 tot 38 graden. Eind  van de week wordt het minder heet, maar mogelijk blijft het nog wel een aantal dagen zomers tot tropisch warm. Het is mogelijk dat de ontwikkeling van de planten door de hoge temperaturen extra snel gaat en veel planten tegelijk in bloei komen waardoor de pollenconcentratie extra hoog op kan lopen. 

Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius loopt daarnaast de ozonconcentratie extra snel op. Bij een combinatie van pollen en een hoge ozonconcentratie kunnen bij hooikoortspatiënten en mensen met chronische long- en/of hart- en vaatziekten acute gezondheidsklachten ontstaan of bestaande klachten verergeren. Doordat het zeker tot vrijdag droog blijft spoelen pollen ook niet uit de lucht en kunnen ze langer rond blijven dwarrelen. Ook vanaf vrijdag valt er slechts af en toe een regen- of onweersbui, maar is het meestal droog. Door klimaatverandering kunnen deze situaties zich vaker gaan voordoen. In onderstaande video opgenomen door de Universiteit van Nederland wordt uitgelegd hoe klimaatverandering invloed kan hebben op de hooikoortssituatie.

Meerdere allergieën

Uit het Allergieradaronderzoek van het LUMC en Wageningen University blijkt dat 92% van de mensen die gevoelig zijn voor bijvoetpollen ook allergisch is voor graspollen, 64% voor huisstofmijt, 60% voor katten en 34% voor voedselallergie. Veel mensen met bijvoetpollenallergie zijn zich er waarschijnlijk niet bewust van dat bijvoetpollen de bron zijn van hun klachten. Als je normaal gesproken in juli en augustus extra hooikoortsklachten hebt dan is het vrij zeker dat bijvoet de boosdoener is. 

Tips om klachten te voorkomen of verminderen

De volgende tips kunnen helpen om de hooikoortsklachten te beperken:

  • Zorg dat je hooikoortsmedicijnen bij de hand hebt en tijdig gebruikt.
  • Vermijd lichamelijke inspanning in de buitenlucht.
  • Hou de actuele en verwachte luchtkwaliteit in de gaten.
  • Ga niet in de buurt van bloeiende bijvoetplanten pauzeren.
  • Gebruik pollenwerende horren om de pollenconcentratie binnen lager te houden.
  • Beperk of vermijd het eten van voedsel dat kruisreacties kan veroorzaken omdat het allergeen in pollen verwant is aan het allergeen in voedsel. Voorbeelden zijn allerlei schermbloemigen zoals selderij, peterselie, wortel en venkel. Ook fruitsoorten zoals mango en druiven. Bekijk een overzicht van voedsel dat u beter kunt mijden.
  • Neem bij heftige klachten contact op met de huisarts en geef het aan als u allergiepatiënt bent.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.