LUMC-Campus Den Haag gaat voor een gezondere regio

17 januari 2019• NIEUWSBERICHT

Hoe kunnen we met population health management de burgers van Den Haag helpen om gezond te worden en te blijven? Deze vraag stond dinsdag 15 januari centraal tijdens de 5e werkconferentie van de LUMC-Campus Den Haag. Ruim 150 artsen, onderzoekers, docenten, zorgprofessionals, bestuurders en beleidsmakers gingen met elkaar in gesprek over het toepassen van population health management in de regio Haaglanden. Keynote-sprekers waren Jet Bussemaker en Stephen Sutch.

Jet Bussemaker: 'Betrek bevolking meer binnen population health management'De stad Den Haag bestaat uit een zeer diverse bevolking met grote gezondheids-, sociale en economische verschillen. Vooral in achterstandswijken is er veel gezondheidswinst te behalen. Population health management biedt een aanpak om een regionaal samenwerkingsverband op te zetten op het gebied van beleid, bestuur en zorg. De LUMC-Campus Den Haag is binnen deze samenwerking de academische partner waar via onderzoek en onderwijs de zorg, wetenschap en zorginnovatie bij elkaar komen.

Ruim twintig onderzoeksprojecten

Vanuit de LUMC-Campus Den Haag lopen in Den Haag en omgeving momenteel meer dan twintig onderzoeksprojecten die de gezondheid van de bevolking moeten bevorderen. De LUMC-Campus Den Haag vervult hierin ook een netwerkfunctie. Specialisten uit verschillende disciplines kunnen elkaar via de Campus vinden en gebruikmaken van elkaars expertise. Dit was ook duidelijk terug te zien tijdens de speed-dates op de projectenmarkt tijdens de werkconferentie.

Opening door prof. dr. Mattijs Numans, directeur LUMC-Campus Den HaagBij de speed-date van HIP-CARE zijn een medisch onderzoeker en een huisarts druk met elkaar in gesprek over het gebruik van data in de zorg. In het project wordt onderzocht hoe het komt dat 1 op de 4 mensen binnen een jaar komt te overlijden na het breken van een heup.

De onderzoekers die zijn verbonden aan het traject verzamelen daarom veel big data via patiënten, huisartsen, ziekenhuizen en de geriatrische revalidatiezorg. Met deze gegevens kunnen er nieuwe (behandel)methodes worden ontwikkeld die beter aansluiten op persoonlijke situatie en de persoon zelf. De LUMC-Campus Den Haag neemt daarmee de rol aan van onderzoeker en 'Academic Trusted Advisor'.

Jet Bussemaker en Stephen Sutch

Stephen Sutch vertelt over het gebruik van big data in de zorg.

Tijdens het plenaire deel van de werkconferentie kwam Stephen Sutch tot de essentie van de werkconferentie. “Population health management betrekt enorm veel data”, vertelt hij aan een volle zaal. “Door het analyseren van patiëntgegevens, e-health en statistieken uit verschillende bronnen krijgen we daarmee ook een veel beter beeld van de sociale- en economische status en leefomstandigheden van patiënten. Deze factoren bleven voorheen buiten beschouwing binnen klinische en zorgvraagstukken, maar ze zijn onmisbaar om mee te nemen bij het ontwikkelen van nieuwe zorginterventies. Daardoor draait population health management niet om organisaties en silo’s, maar juist meer om de persoon.”

Jet Bussemaker ging verder op het verhaal van Sutch. Volgens de hoogleraar is het belangrijk om ook de bevolking meer te betrekken binnen population health management. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van citizen-science. Dit zijn nieuwe manieren om mensen op buurt en wijkniveau mee te laten praten over problemen en oplossingen in de zorg. Door deze co-creatie tussen onderzoekers en bewoners, ontstaat er een onmisbare nieuwe manier van wetenschap en kennis op regionaal en lokaal (wijk- en buurt)niveau. “Voorheen zeiden we: Nederland verandert, en de zorg moet mee veranderen. Maar dat is nog niet voldoende. Het moet ook meer afgestemd worden op de persoon”, aldus Bussemaker. “Dit vereist een nieuwe interdisciplinaire samenwerking waarin wetenschap wordt gekoppeld aan maatschappelijke uitdagingen die ook de bewoners zelf hierin betrekt.”

Lancering MOOC Fundamentals of Population Health Management

Tijdens de werkconferentie gingen specialisten uit verschillende werkvelden met elkaar in gesprek.

Naast onderzoek wil de LUMC-Campus de komende jaren ook een grotere rol spelen in het (medisch) onderwijs. Daarom werd tijdens de werkconferentie de Massive Open Online Course (MOOC) ‘Fundamentals of Population Health Management’ gelanceerd. De gratis cursus is de eerste in een serie van 9 e-learnings die allemaal dit jaar verschijnen. De online cursus gaat onder andere in op data-analyse, geïntegreerd zorgaanbod en juiste organisatorisch randvoorwaarden.

Wilt u meer weten over de cursus? Lees dan het eerder verschenen nieuwsbericht.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.