Beurs voor drie talentvolle hart- en vaatonderzoekers

24 januari 2019• PERSBERICHT

Drie getalenteerde onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum ontvingen op 23 januari 2019 een Dekkerbeurs van de Hartstichting. Ze krijgen samen ruim 670.000 euro, om te besteden aan onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Op de foto, bovenste rij v.l.n.r.: Friso Rijnberg, Jessica Kiefte, Amanda Foks, Frances de Man. Onderste rij v.l.n.r.: Hine van Os, Thomas van Sloten, Michiel Winter, Jeannette Hofmeijer. Niet op de foto: Siroon Bekkering en Tom Seijkens.Arts-onderzoeker Hine van Os van de afdeling Neurologie krijgt 147.00 euro voor zijn onderzoek naar het beter inschatten van het risico op een beroerte bij vrouwen. Hij wil een nieuwe softwareapplicatie ontwikkelen voor in de huisartspraktijk, waarbij hij gebruik maakt van kunstmatige intelligentie.  Hiermee kunnen vrouwen samen met de huisarts inschatten hoe groot hun risico is op een beroerte. Nu wordt die inschatting gedaan op basis van onder meer je cholesterol en je bloeddruk, maar voor vrouwen spelen hoogstwaarschijnlijk nog meer factoren mee. Bijvoorbeeld of je een hoge bloeddruk had tijdens je zwangerschap, of migraine hebt. Het project is een samenwerking van de afdelingen Neurologie, Public Health & Eerstelijnsgeneeskunde en Klinische Epidemiologie van het LUMC.

Eenkamerhart

Arts-onderzoeker Friso Rijnberg van de afdeling Thoraxchirurgie krijgt 147.000 euro voor zijn onderzoek naar het verhelpen en voorkomen van latere problemen bij ooit geopereerde patiënten met een eenkamerhart. Door de operatie is de bloedstroom op sommige plekken chaotisch. Rijnberg wil aantonen dat dit van invloed is op het ontstaan van latere problemen. Hij combineert een speciale MRI-scan, die de bloedstroom van een patiënt vierdimensionaal afbeeldt, met een computermodel dat de bloedstroming in de bloedvaten kan nabootsen. Het idee is dat hartchirurgen in de toekomst met deze computermodellen vooraf al een operatie ‘virtueel’ kunnen uitvoeren. Het project is een samenwerking van de afdelingen Thoraxchirurgie, Kindercardiologie en Radiologie van het LUMC, de TU Delft en het Erasmus MC in Rotterdam.

Gezond eten volhouden

Prof. Jessica Kiefte-de Jong van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde en de LUMC Campus Den Haag gebruikt haar 377.000 euro voor onderzoek naar nieuwe methoden om mensen te helpen gezonder te eten en dit ook vol te houden. De manier waarop mensen nu informatie krijgen over gezond eten, is volgens haar niet goed genoeg. Dat blijkt wel, want steeds meer mensen zijn te zwaar. En daardoor stijgt hun risico op hart- en vaatziekten. We weten dat mensen op bepaalde momenten in hun leven meer openstaan voor een gezonde gedragsverandering. Die momenten gaat Kiefte-de Jong onderzoeken, met onder andere vragenlijsten en interviews. Ze wil die momenten beter begrijpen, zodat bij meer mensen de juiste snaar kan worden geraakt in het adviseren over gezonde voeding.

Dekkerbeurzen

De Hartstichting kent de Dekkerbeurzen jaarlijks toe aan talentvolle wetenschappers op het gebied van hart- en vaatziekten. Dit jaar kregen 10 onderzoekers een Dekkerbeurs, met een totale waarde van bijna 3 miljoen euro.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.