Kom kijken naar de hoogtepunten van 30 jaar kunstcollectie in het LUMC

6 augustus 2019• NIEUWSBERICHT

De afgelopen 30 jaar heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een veelzijdige en gerenommeerde kunstcollectie opgebouwd. Daarover verscheen deze zomer het boek 'Kunst laat het LUMC zien'. Wilt u de werken uit onze collectie een keer in het echt bekijken? In Galerie LUMC kunt u tot en met zondag 8 september de hoogtepunten uit het boek over de collectie bewonderen.  

Kunst in het lumcKunst laat het LUMC zien

Onze collectie bestaat inmiddels uit 2600 kunstwerken, waaronder beelden, schilderijen, tekeningen, fotografie, videokunst en grafiek gemaakt door hedendaagse kunstenaars. Dagelijks ervaren patiënten, medewerkers, bezoekers en studenten deze unieke collectie in de gangen, trappenhuizen, poliklinieken, verpleegafdelingen en vergaderzalen van het LUMC.

In het boek Kunst laat het LUMC zien geeft het LUMC een beeld van de collectie. Aan de hand van tien onderwerpen wordt de lezer door Merel Bem (auteur en journalist) in tien Essays meegenomen door de collectie. 180 kunstwerken zijn afgebeeld: deze zijn gekoppeld aan citaten van bezoekers. Een selectie van deze werken is momenteel te zien in de gelijknamige tentoonstelling in Galerie LUMC.

'Kunst in een omgeving van mensen die ontregeld zijn, is zacht voor de ziel'

Kunst doorbreekt de vaak klinische sfeer van een ziekenhuis en draagt bij aan een meer persoonlijke sfeer. Daarnaast kan kunst voor afleiding en troost zorgen. Of, zoals een van onze patiënten ooit opmerkte:  "Kunst in een omgeving van mensen die ontregeld zijn, is zacht voor de ziel."

Bent u benieuwd naar de hoogtepunten uit de collectie? U vindt de Galerie LUMC achter de centrale hal op de begane grond van het hoofdgebouw.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.