Tussendoortjes verleiden de oncologiepatiënt te eten

27 maart 2018• NIEUWSBERICHT

Een klein soepje, een pannetje met balletje gehakt en satésaus, een kaas-worstplankje en een koude pastasalade. Deze hapjes krijgen patiënten op de afdeling Oncologie sinds 13 maart tussen de reguliere maaltijden door aangeboden.

De hapjes zijn afgestemd op de veranderde smaak, extra voedzaam en mooi gepresenteerd om patiënten te verleiden te blijven eten. De eerste reacties zijn zeer positief.

Patiënten hebben als gevolg van bestraling en/of chemotherapie vaak een verminderde eetlust. Ook ervaren zij eetproblemen als gevolg van smaakverandering, een droge of pijnlijke mond en slikproblemen. Tegelijk is het belangrijk goed te eten om het gewichtsverlies te beperken en neemt de eiwitbehoefte bij deze patiënten toe. Op verzoek van – en in nauwe samenwerking met – de afdelingen Oncologie en Hematologie hebben de koks van het LUMC tussendoortjes ontwikkeld die smaakvol en eiwitrijk zijn. Ze hebben hierbij gebruikgemaakt van input van patiënten, servicemedewerkers en diëtisten.

De servicemedewerkers bieden de hapjes aan op een serveerkar waarmee ze tussen de maaltijden door langskomen. Het positieve aspect van het verwenmoment is belangrijk voor oncologische patiënten. Ook zijn zij zeer te spreken over de smaak en presentatie van de tussendoortjes, die op mooi servies aangeboden worden om de patiënten extra te verleiden te eten.

Het bereiden van de kleine porties met de specifieke samenstelling is wat arbeidsintensiever, maar dankzij de keuken in eigen huis is dit mogelijk. Ook aanpassingen en doorontwikkeling van het assortiment zijn relatief eenvoudig door te voeren. 

Eind maart start ook de afdeling Hematologie met de tussendoortjes.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.