LUMC ontvangt grote subsidies voor diabetesonderzoek

12 september 2014• NIEUWSBERICHT

Prof. Bart Roep en dr. Françoise Carlotti van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen respectievelijk 500.000 en 400.00 dollar voor hun onderzoek naar type 1 diabetes. Roep richt zich op een vaccin dat type 1 diabetes in de toekomst mogelijk kan voorkomen. Carlotti doet onderzoek naar genezing van dit type diabetes. Beide subsidies zijn toegekend door de Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF).

Bij type 1 diabetes richt het afweersysteem zich tegen de zogenaamde bètacellen die insuline produceren. Prof. Bart Roep probeert te achterhalen hoe het komt dat deze auto-immuunreactie soms optreedt. Met deze kennis hoopt hij een vaccin te kunnen ontwikkelen dat diabetes kan voorkomen.

Bètacelstress

“Met eerder door JDRF gesteund onderzoek hebben we ontdekt dat er een relatie bestaat tussen de inspanning die bètacellen leveren bij deinsulineproductie (bètacelstress) en hun gevoeligheid voor ontstekingen in het afweersysteem”, aldus Roep. Door bètacelstress worden er processen geactiveerd die uiteindelijk voor vernietiging van de insulineproducerende cellen kunnen zorgen. “Wij willen deze doorbraak verder uitwerken en proberen middelen te vinden die de bètacelstress verminderen.”

Dr. Françoise Carlotti heeft in eerder onderzoek aangetoond dat cellen in de alvleesklier soms spontaan van functie veranderen. Zij  gaat nu op zoek naar cellen die zich kunnen omvormen tot insulineproducerende bètacellen waarmee patiënten met type 1 diabetes in de toekomst mogelijk behandeld kunnen worden.  

Type 1 diabetes

In Nederland hebben ongeveer 150.000 mensen type 1 diabetes. De bètacellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier maken bij hen geen insuline, dat de glucosespiegel in het bloed regelt. Daarom moeten zij meerdere keren per dag insuline spuiten of een insulinepomp dragen. Wanneer de suikerspiegel niet goed wordt gereguleerd kunnen complicaties als hart-, oog en nieraandoeningen ontstaan.

Lees meer over de Juvenile Diabetes Research Foundation en wie nog meer subsidie ontvangen op de website van de JDRF.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.