Health Campus Den Haag: samen voor betere gezondheid en zorg

4 oktober 2022• NIEUWSBERICHT

Een betere gezondheid voor álle inwoners van de Haagse regio. Dat is de missie van Health Campus Den Haag - voorheen LUMC Campus Den Haag. Acht partners – het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden, de Gemeente Den Haag en vijf zorginstellingen - werken intensief samen in zorg, onderwijs en onderzoek. Zo kunnen de gezondheidsverschillen tussen bewoners verkleind worden.  

De afgelopen jaren is het samenwerkingsverband tussen het LUMC, de Universiteit Leiden en de zorgpartners dusdanig gegroeid dat de oude naam niet meer de lading dekt, legt LUMC-hoogleraar Mattijs Numans, directeur Health Campus Den Haag, uit. “De rol van de partners wordt steeds belangrijker.” Op de nieuwe website healthcampusdenhaag.nl staat alle relevante informatie over de samenwerking en wat deze betekent voor de bewoners van de Haagse regio. 

Meerwaarde samenwerking

De samenwerking startte in 2016 om bewoners meer innovatieve zorg aan te bieden en meer interdisciplinair onderzoek mogelijk te maken. Ook het onderwijs vormt een belangrijke pijler: naast de samenwerking met de huisartsenopleiding verzorgt Health Campus Den Haag opleidingen als de master Population Health Management, cursussen, summer schools en conferenties om alle kennis en ervaring zo goed mogelijk te delen. 

Spoedeisende Hulp

Voordelen van deze samenwerking zien we terug binnen de spoedeisende hulp. Zo signaleen huisartsen en ziekenhuizen allerlei problemen op dit gebied, maar zijn zel zelf niet in staat deze snel te onderzoeken. Door de samenwerking met ziekenhuizen en de andere partners op te zoeken, lukt dit wel. Ziekenhuizen kaartten bijvoorbeeld de vele patiënten aan die niet of nauwelijks naar een huisarts gaan en zich pas bij ernstige klachten melden bij de afdelingen Spoedeisende Hulp. Onderzoekers van de Health Campus kijken nu hoe zware gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden en hoe patiënten eerder de weg naar een huisarts vinden. 

De Health Campus Den Haag is een partnersamenwerking tussen het LUMC, de faculteiten Sociale Wetenschappen, Governance and Global Affairs en Wis- en Natuurkunde van de Universiteit Leiden, de Gemeente Den Haag, Haaglanden Medisch Centrum, HagaZiekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis, GGD-Haaglanden, Parnassia Groep en HADOKS (Haaglandse huisartsen).

1 / 1