Patiëntenfolder

PowerSpiral oraal

Binnenkort ondergaat u een onderzoek van de dunne darm benaderd vanuit de maag op de endoscopieafdeling van het Maag-Darm-Levercentrum. Dit noemen we PowerSpiral oraal. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek van de dunne darm verloopt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Maag-, darm- en leverziekten

Onze zorg

Wat is PowerSpiral oraal?

Een Powerspiral wordt over een endoscoop geplaatst. Het heeft zachte spiralen en wordt gecontroleerd door een motor aangedreven. Hierdoor beweegt het soepel door de dunne darm.  

Bij een orale PowerSpiral schuift de arts de endoscoop via de mond naar de dunne darm. Meestal heeft u al een videocapsule onderzoek gehad. Hierdoor is de locatie van uw eventuele afwijkingen in de dunne darm bekend. Meestal is een behandeling van een afwijking mogelijk.  

Het onderzoek vindt bijna altijd plaats met diepe sedatie (zie het kopje ‘Onderzoek met sedatie’). Hierdoor merkt u bijna niets van het onderzoek.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Draag makkelijke en niet-knellende kleding. Sieraden en andere kostbaarheden kunnen kwijtraken, u kunt ze daarom beter thuislaten.  

Medicijnen  

Sommige medicijnen hebben invloed op het onderzoek. Volgt u daarom onderstaande instructies.  

Antistolling 

Als u een bloedverdunner gebruikt (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of de nieuwe antistollingsmiddelen), moet u dit aan uw behandelend arts melden. Deze zal dan bepalen of de bloedverdunner tijdelijk gestopt kan worden. Gebruikt u een bloedverdunner die de trombosedienst doseert (zoals fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol), dan moet de trombosedienst de dosering hiervan aanpassen. In dat geval moet u, zodra de datum van het onderzoek bekend is, contact opnemen met de trombosedienst. Op de dag van het onderzoek is een INR-bepaling nodig.  

Glucoseregulerende medicijnen

Heeft u diabetes mellitus, dan krijgt u van uw behandelend arts advies over het aanpassen van uw bloedsuikerregulerende medicijnen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige.  

Uw andere medicijnen kunt u over het algemeen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. 

Eten en drinken  

Voor dit onderzoek moet de dunne darm volledig leeg (schoon) zijn. Als er nog ontlasting in de darm is achtergebleven, kunnen afwijkingen gemist worden. Volg daarom onderstaande instructies. 

10 dagen voor het onderzoek 

 • Stop met geneesmiddelen die ijzer of aluminiumverbindingen bevatten. Deze medicijnen maken de darmwand minder goed zichtbaar.  
 • Stop met geneesmiddelen die de darmwerking vertragen, zoals codeïne, loperamide (imodium, diacure) of Buscopan®.  

Overleg over bovenstaande punten altijd eerst met uw behandelend arts!  

1 dag vóór het onderzoek 

 • Tussen 8.00-16.00 uur  
  • U mag niet eten. Alleen vloeibaar zoals pap, vla, yoghurt, bouillon melk, thee, water.  
 • Tussen 16.00-18.00 uur  
  • Drink 1 glas picoprep. Los 1 zakje poeder op in een groot glas met koud water (goed roeren). Drink daarnaast ten minste 2 liter heldere vloeistoffen* binnen 2 uur. U hoeft dus maar 1 zakje te gebruiken.  

*Heldere vloeistoffen zijn bijvoorbeeld: water, thee, heldere bouillon, heldere vruchtensap zonder vruchtvlees, heldere frisdranken.  

 • Na 18.00 uur  
  • Blijf zo veel mogelijk heldere vloeistoffen drinken.  

Dag van het onderzoek 

 • 2 uur vóór het onderzoek  
  • U mag vanaf nu niets meer drinken.  

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijk beperking of handicap heeft. Zo kunnen we als het nodig is, extra tijd inplannen voor het onderzoek.  

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Waar moet u zich melden?  

Het onderzoek wordt poliklinisch gedaan op de endoscopieafdeling. U meldt zich bij de ingang van het ziekenhuis bij de aanmeldzuil. Uit de zuil ontvangt u een ticket. 

De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg.  

Bij de endoscopieafdeling route 164 (C04-S) meldt u zich met de ticket bij de aanmeldzuil. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.  

De verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer naar de ‘uitslaapkamer’.  

Voor de toediening van de sedatie brengen we voor het onderzoek een infuusnaald bij u in. In verband met deze voorbereidingen vragen we u 30 minuten voor aanvang onderzoek te komen. De voorbereidingen worden op de ‘uitslaapkamer’ uitgevoerd.  

Onderzoek met sedatie 

Meestal wordt diepe sedatie gegeven. Daarvoor gebruiken we het middel propofol. De arts bepaalt of dit voor u van toepassing is. Zie ook de folder op lumc.nl 'Diepe sedatie (propofol) bij endoscopie'.

Het onderzoek  

De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Deze verpleegkundige stelt enkele veiligheidsvragen aan u.  

Heeft u een kunstgebit of een tong/lip piercing, dan moet u dat vooraf het onderzoek uitdoen. Om uw tanden te beschermen en om te voorkomen dat u op de endoscoop bijt krijgt u een grote bijtring in uw mond tijdens het onderzoek. Het is dus belangrijk dat u uw mond goed kunt openen.  

Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij. U krijgt een 'knijper' op uw vinger waarmee we uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed tijdens het onderzoek in de gaten houden. Ook krijgt u een bloeddrukband om voor de bloeddrukmeting en u krijgt ecg-stickers opgeplakt. Via de infuusnaald dienen we u de kalmerende en pijnstillende middelen toe.  

Soms moet u in een andere houding gaan liggen. Soms wordt er op uw buik gedrukt om te helpen met het opvoeren van de endoscoop. 

Wanneer er wat slijm in uw mond komt, kunt u dit gewoon uit uw mond laten lopen op het beschermmatje dat onder uw hoofd ligt. De verpleegkundige zal dit slijm ook wegzuigen met een dun slangetje. Tijdens het onderzoek blaast de arts wat lucht door de endoscoop. Dit kan kort een beetje een vol gevoel geven in de buik. Hierdoor kunt u gaan boeren of winden laten tijdens het onderzoek. Dit is normaal tijdens en na het onderzoek. Het zal u alleen maar opluchten.  

Bovenstaande zult u niet zo merken doordat u diepe sedatie krijgt.  

Duur van het onderzoek  

Het onderzoek duurt ongeveer 90 minuten. Dit hangt er vanaf welke behandeling er moet gebeuren en hoe snel het onderzoek lukt. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na het onderzoek  

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, gaat u terug naar de afdeling. Anders blijft u nog kort op de uitslaapkamer en mag u daarna naar huis. Wanneer u diepe sedatie heeft gekregen, blijft u 60 minuten op de uitslaapkamer. De bloedruk wordt enkele malen gemeten. Wanneer alles goed gaat, mag u eten en drinken.  

U heeft waarschijnlijk veel last van keelpijn. Dit kunt u verlichten door bv een zuigtabletje.  

Na de observatie op de uitslaapkamer moet u opgehaald worden van de endoscopieafdeling en samen met uw begeleider naar huis.

Begeleiding  

Als u (diepe) sedatie krijgt voor dit onderzoek, is het noodzakelijk dat iemand u ophaalt van de endoscopieafdeling route 164 (C04-S). U mag niet alleen naar huis, ook niet met openbaar vervoer of de taxi. Tot 24 uur na toediening mag u geen motorvoertuig besturen en het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen.  

Heeft u diepe sedatie gekregen, dan is het noodzakelijk dat er ’s nachts iemand bij u in huis is.  

Let op: Heeft u dit niet geregeld, dan kan het onderzoek niet doorgaan.  

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt een voorlopige uitslag of een verslag van het onderzoek mee naar huis. De uitslag van een eventueel biopt krijgt u bij uw vervolgafspraak op de polikliniek.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Over het algemeen is het onderzoek veilig en weinig belastend. Ondanks het feit dat het onderzoek voorzichtig wordt uitgevoerd, is er toch een kleine kans (kleiner dan 1%) op een complicatie. Denk daarbij aan een perforatie of bloeding. Een perforatie of bloeding kan aanleiding zijn om u op te nemen, het onderzoek te herhalen en de complicatie te verhelpen.

Nazorg

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Bij medische problemen, zoals hieronder beschreven, na de scopie kunt u contact opnemen met het LUMC via 071-526 91 11 en vragen naar de dienstdoende maag-darm-leverarts.  

 • Hevige buikpijn  
 • Zwarte ontlasting  
 • Bloed bij de ontlasting  
 • Bloedbraken 
 • Hoge koorts
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het planbureau van de Maag-Darm-Leverziekten. Dat kan op werkdagen tussen 8.00 – 16.00 uur via telefoonnummer 071-5296754. U kunt uw vragen ook stellen via email endoscopie.mdl@lumc.nl of kijk op www.lumc.nl/mijnlumc.