Biopsie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

U hebt een afspraak voor een biopsie op de afdeling Radiologie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over wat een biopsie inhoudt. Het kan zijn dat de ingreep bij u hier iets van afwijkt.

Wat is een biopsie?

Bij een biopsie haalt de radioloog met een naald een klein stukje weefsel (een biopt) weg. Dat gebeurt onder lokale verdoving. De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop en kan zo bepalen wat er precies aan de hand is. 

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. 

Medicijnen

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.
Let op: Meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw behandelend arts.

Eten en drinken

U mag gewoon eten en drinken voor een biopsie.

Wat moet u meenemen?

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. 

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Radiologie (route 322) dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.

Het onderzoek

Vanuit de wachtkamer komt een radiodiagnostisch laborant u halen en neemt een paar korte vragen met u door. Vervolgens doet de interventieradioloog de biopsie. Die begint door met echografie het gebied in beeld te brengen. Hiervoor krijgt u wat gel op de huid, wat koud kan aanvoelen. De radiodiagnostisch laborant zorgt ervoor dat u zo comfortabel mogelijk ligt. De radioloog dekt de plek af met een steriel laken om infecties te voorkomen en geeft u een plaatselijke verdoving. Als de verdoving is ingewerkt, neemt de radioloog met een biopsienaald een stukje weefsel weg. Dit gebeurt een paar keer, om voldoende weefsel te hebben voor een goede diagnose. Het nemen van een biopt kan ondanks de verdoving heel even pijnlijk zijn. Die pijn duurt meestal niet langer dan een paar seconden.

Duur van het onderzoek

Een biopsie duurt gemiddeld 30 minuten. In een enkel geval kan het iets langer duren.  

Wat zijn de risico's

Aan elke ingreep kleven risico’s en dat geldt ook voor een biopsie. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer - in minder dan 1% van de gevallen - treden er complicaties op, zoals een nabloeding of een infectie rond de plek van de ingreep. Wanneer u na de ingreep klachten hebt, kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Radiologie.

Na het onderzoek

Als de arts klaar is met de biopsie, wordt de gel van de huid gehaald en krijgt u een pleister op het wondje. U mag vervolgens gewoon naar huis, tenzij er complicaties zijn. 

Uitslag

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag van het biopt komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u.

Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.15 en 16.00 uur op telefoonnummer 071-526 24 10 of per e-mail via SecretariaatAngio-interventie@lumc.nl.

Meer informatie

Bekijk hieronder onze voorlichtingsfilm over biopsie. 

Augustus 2018