Opleiding tot Operatieassistent 

Verpleegkundig & assisterend

Je functie

Ben je niet bang om je verantwoordelijkheden te nemen, ben je leergierig, werk je graag in teamverband en spreekt de medische wereld jou aan? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe operatieassistent! Lees snel verder om meer te weten over de opleiding tot operatieassistent.

In het kort

• Je hebt minimaal een havo- (profiel NG/NT) of een mbo-4 diploma gericht op zorg met natuur en scheikunde in de vooropleiding
• Tijdens de opleiding wissel je theorie en praktijk af
• Je gaat werken en leren in een vooruitstrevend en enthousiast team
• De driejarige opleiding tot operatieassistent start in mei 2023
• Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van de opleiding met uitzicht op een vast contract

Wat ga je doen?

Het beroep van operatieassistent is dynamisch, specialistisch en afwisselend, waarbij je goed moet kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Bij het LUMC hebben we een aantal opleidingsplaatsen voor de opleiding tot operatieassistent. Wat houdt dit beroep in? Tijdens de operatie assisteer en instrumenteer je, of loop je om. Dit laatste betekent dat je de schakel bent tussen het steriele en onsteriele veld. Dit houdt je werk ook afwisselend. Als operatieassistent ben je dus verantwoordelijk voor de voorbereiding van de operaties, zowel op de OK zelf als daarbuiten. Ook let je op de steriliteit. Tijdens de driejarige opleiding tot operatieassistent leer je onder andere in teamverband te werken en onder verantwoordelijkheid van een snijdend specialist medisch ondersteunende werkzaamheden te verrichten. Het theoretisch onderwijs volg je bij de afdeling Educatie Zorgsector van het LUMC. Voordat je aan je eerste studiejaar begint, volg je ter oriëntatie vier maanden een Beroeps Voorbereidende Periode (BVP). In deze periode krijg je algemene vakken, bijvoorbeeld anatomie/fysiologie, anesthesiologische zorg en technieken en ziekteleer/chirurgie. Je loopt daarnaast ook twee weken stage op de OK. Na de BVP doorloop je de Beroeps Begeleidende Periode. Je wisselt het onderwijs af met het leren in de praktijk bij chirurgische specialismen binnen het operatiekamercomplex van het LUMC. Daarnaast loop je ook stage op de spoedeisende hulp, de centrale sterilisatie dienst en de poli.

Wat vragen wij?

Om toegelaten te worden tot de opleiding heb je minimaal een havo- (profiel NG/NT) of een mbo-4 diploma gericht op zorg met natuur en scheikunde in de vooropleiding. De minimum leeftijd voor deze opleidingsplaats in het LUMC is zeventien jaar. Omdat op het OK-centrum ingrepen altijd anders kunnen lopen dan verwacht, is het noodzakelijk dat je snel kunt schakelen en flexibel, stressbestendig en resultaatgericht bent. Je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden en bent proactief en leergierig ingesteld.

Meer informatie

Voor de duur van de opleiding krijg je een aanstelling bij het LUMC. In de klinische periode ontvang je een salaris van € 1.485,- bruto per maand in de eerste leerperiode tot € 2.242,- bruto per maand in de laatste leerperiode. Als je 23 jaar of ouder bent, wordt het salaris aangevuld tot het minimumloon. Voor verpleegkundigen die de opleiding volgen, geldt een andere salariëring. Tijdens de Beroeps Voorbereidende Periode (BVP) van zestien weken, ontvang je het minimum loon. Wanneer je de BVP met voldoende resultaat afrondt, krijg je een leer-arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding.  De arbeidsvoorwaarden zijn geregeld in de CAO voor Universitair Medische Centra.  Het LUMC betaalt je opleidingskosten en reiskosten worden vergoed conform cao. 

De opleiding gaat in mei 2023 van start. 

Bekijk onze OK-film 'De magie van de OK: de operatieassistent'. Benieuwd naar wat de OK je nog meer te bieden heeft? Neem een kijkje op www.werkenopdeok.nl.

Bij voldoende geschikte kandidaten voor de sluitingsdatum starten we al met de selectiedagen die zullen plaatsvinden op een nader te bepalen datum. 

Heb je nog vragen? Onze praktijkopleiders zijn per mail te bereiken:

  • Els Slutter: E.A.Slutter@lumc.nl 
  • Iris Annes: I.S.Annes@lumc.nl 

Mitchell Voituron Smit

Mitchell Voituron-Smit

'Iedereen kan bij ons zijn wie hij of zij wil zijn en zich bovendien veilig en gewaardeerd voelen'

Je werkplek

Het LUMC beschikt over een modern OK-centrum met 20 operatiekamers. Daarnaast zijn er binnen het OK-centrum een PACU, holding en verkoeverkamer.  Het OK-centrum beschikt verder over een zelfstandig uitnameteam (ZUT), dat samen met een transplantatiechirurg meegaat naar andere ziekenhuizen om donatieprocedures uit te voeren. Je komt te werken in een enthousiast team waarin ook aandacht is voor activiteiten buiten het werk.

Carrière in het LUMC

Grensverleggend beter worden; dat is onze missie. Dit geldt niet alleen voor de zorg, maar ook voor onze medewerkers. Om te kunnen blijven leren en ontwikkelen bieden wij interne opleidingen en bijscholing aan. Daarnaast heb je recht op een eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding en sportbudget. Ook kun je gebruikmaken van ons aantrekkelijke fietsregeling en is het mogelijk om in je pauze heerlijk te eten in het bedrijfsrestaurant waar onze producten vers bereid worden.

Contact: Els Slutter of Iris Annes, praktijkopleiders OK

Solliciteren