Arvid Oosterveen, IC-verpleegkundige

De keuze voor een carrière in het LUMC baseerde hij op gevoel: “Het gesprek in het LUMC was leuk en ik voelde me meteen thuis.” En gelukkig maar, want inmiddels is Arvid Oosterveen gediplomeerd verpleegkundige en loopt hij al vijf jaar op onze Intensive Care rond. “Dit is echt de beste beslissing die ik kon maken.”

Toch lag het voor de jonge Arvid niet direct voor de hand om de zorg in te gaan. “Ik begon in de techniek, maar al snel bleek dat niets voor mij. Ik ben gaan reizen om over mijn toekomstplannen na te denken.” Een ontmoeting met een meisje in Portugal, dat als verpleegkundig begeleider meeging met reizen voor mensen met een beperking, was de eerste trigger. “Op haar aanraden heb ik me aangemeld voor een skivakantie waar ik als vrijwilliger een-op-een begeleiding gaf aan een blinde man met een geestelijke beperking. Zonder zorgen nam ik hem aan de hand. Ik kreeg de opmerking: ‘het lijkt wel of je al in de zorg werkt’. Dat was het moment waarop ik realiseerde, dat dit werk bij mij past.”

Extra taken voor meer uitdaging
En Arvid werd aangenomen voor de werk-leerplaats in het LUMC. Een verkort traject van drie-en-een-half jaar volgde: “Ik was al een paar jaar ouder dan de meeste andere studenten. Ik merkte dat ik het snel oppakte en nam daarom extra taken op me. Zo hield ik de uitdaging erin.” En ondanks dat de ambitieuze verpleegkundige geen stage had gelopen op de afdeling Cardiologie, wist hij wel dat dit hem het meeste aansprak. “Ik heb tijdens de opleiding wel op de afdeling Thoraxchirurgie gewerkt. Maar na het behalen van mijn diploma was daar geen plek. Wel wist ik dat ik het hart heel interessant vond en daarom heb ik bij de Cardiologie gesolliciteerd.”

Specialisatie in het hart
Het heeft zo moeten zijn, want het was naar eigen zeggen een ‘wereldjaar’. “Ik kon me helemaal specialiseren in het hart en dat was fantastisch. Ik heb direct zoveel mogelijk opgepakt, maar dat betekende wel dat ik na een half jaar zoekende was naar nieuwe uitdagingen.” Na zes maanden solliciteerde hij dan ook al voor de specialistische opleiding tot IC-verpleegkundige, waarbij je zowel op de kinder- als de volwassen Intensive Care aan de slag gaat. “Je moet een jaar werkervaring hebben om hier te solliciteren. Maar ik dacht, ik probeer het gewoon. Uiteindelijk heb ik precies een jaar op de Cardiologie gewerkt en kon ik gelijk doorstromen naar de opleiding tot IC-verpleegkundige.”

Rouleren tussen de kinder- en volwassen-IC
In de eerste vijf jaar na het behalen van je IC-diploma rouleer je verplicht tussen de volwassen- en de kinder-IC, zodat je kennis voor beide afdelingen op peil blijft. Dit kan om de zes maanden, maar ook negen om drie, zoals Arvid doet. “Ik heb inmiddels mijn eerst vijf jaar erop zitten, maar ik vind de afwisseling leuk, dus ik hou het zo. Ik heb gekozen voor negen maanden per jaar op de kinder-IC, omdat dat voor mij toch de meest interessante afdeling is. Van pasgeborenen tot en met zeventien jaar, die afwisseling is heel leuk en leerzaam.” Toch kan het ook wel eens zwaar zijn: “Ik heb zelf een dochter, dus soms is het confronterend als je een patiënt van haar leeftijd op de afdeling hebt liggen.”

Meer dan alleen beademing
En heftige situaties maakt Arvid geregeld mee: “Wij hebben in het LUMC zogeheten categorie 3b patiënten, dat is de meest kritieke patiëntcategorie. Bij veel perifere ziekenhuizen gaat het tot categorie 2 of 3. Dat betekent dat je bijvoorbeeld alleen beademing geeft, maar als patiënten meer nodig hebben dan worden ze bij ons opgenomen.” Een van de mogelijkheden is dat de werking van zowel het hart als de longen moet worden overgenomen met de ECMO, oftewel hartlongmachine. “Het chirurgische team van de Thorax plaatst de canules en sluit de ECMO aan, de perfusionist bouwt de machine verder op. Vervolgens nemen wij de zorg voor de patiënt over. Bij drukverschillen en alarmen komen we direct in actie.” En deze afwisseling en leermomenten maken het werk in het LUMC voor Arvid zo leuk: “De specialismes en doorgroeimogelijkheden zijn hier oneindig.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!