Drie miljoen euro voor ontwikkeling en opschaling van eHealth

22 november 2019• NIEUWSBERICHT

Het National eHealth Living Lab (NeLL) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben binnen een consortium in totaal 3 miljoen euro subsidie toegekend gekregen voor het wegnemen van knelpunten bij de ontwikkeling en opschaling van eHealth. De helft hiervan is afkomstig uit het Kansen voor West-programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en provincie Zuid-Holland.

De zorg in Nederland staat door vele factoren onder druk, waardoor het steeds lastiger is om kwalitatief goede zorg te bieden tegen betaalbare prijzen, op het moment en de plek waar dit nodig is. Volgens de onderzoekers binnen dit eHealth-consortium moet de branch anders worden ingericht om de zorg voor alle Nederlanders bereikbaar te houden. Hierbij is volgens hen de inzet van slimme, schaalbare technologie onmisbaar. eHealth biedt hiervoor een breed palet aan oplossingen zoals begeleiding op afstand en digitale beslisondersteuning voor behandelingen.

Fractie van eHealth bereikt de markt

De potentie van en daarmee de vraag naar eHealth-oplossingen is enorm en in Nederland is de benodigde kennis en het innovatiepotentieel ruimschoots aanwezig. Toch bereikt nog maar een fractie van de eHealth producten en diensten daadwerkelijk de zorg.

De belangrijkste en meest actuele knelpunten hiervoor zijn het:

  • ontsluiten van zorg(big)data, benodigd voor het ontwikkelen van eHealth producten en diensten;
  • complexe wetenschappelijke validatietrajecten;
  • inbedden van eHealth producten en diensten in het bestaande zorgproces;
  • zorgdragen voor langetermijnfinanciering.

Samen bouwen aan oplossingen 

Onder leiding van prof. dr. Niels Chavannes (initiatiefnemer van NeLL) zal het consortium oplossingen ontwikkelen die bovenstaande knelpunten wegnemen. Reeds lopende eHealth-projecten van MKB-partners worden hierbij gebruikt als praktijkvoorbeelden. De bestaande eHealth-oplossingen worden door NeLL in kaart gebracht, gevalideerd en doorontwikkeld, zodat de best mogelijke toepassingen zo breed mogelijk kunnen worden ingezet in onze zorg. De verwachting is dat deze vliegwielfunctie van NeLL uiteindelijk zal leiden tot vermindering van de zorgkosten dankzij effectievere, efficiëntere, en meer patiënt-gerichte zorg.

Het consortium bestaat naast NeLL en het LUMC uit Sense Health, Almende, Pacmed, Vital10, en TNO.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.