Veni-beurs voor zes jonge LUMC-onderzoekers

16 juli 2018• PERSBERICHT

Zes net promoveerde talentvolle onderzoekers gaan de komende jaren onderzoek doen aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze krijgen daarvoor een Veni-beurs van 250.000 euro van wetenschapsfinancier NWO.

Vier van de zes laureaten gaan onderzoek doen aan het Gorter Centrum van de afdeling Radiologie. Wyger Brink gaat in zijn project ‘MRI op maat’ snelle computersimulaties ontwikkelen die een patiënt-specifieke veiligheidsmarge bepalen aan het begin van de MRI-scan. Zo kan hij de beeldkwaliteit maximaliseren en de MRI techniek optimaal benutten, waar die momenteel nog gelimiteerd wordt door ruime one-size-fits-all veiligheidsmarges.

Ece Ercan gaat een nieuwe beeldvormingstechniek ontwikkelen waarmee de progressie van de ziekte multiple sclerose kan worden geëvalueerd. Momenteel dient hiervoor vaak contrastmiddel te worden toegediend. Met de nieuwe techniek – die gebruikmaakt van de magnetische eigenschappen van de moleculen in de hersenen - is dit niet meer nodig.

Dementie en hersenvaten

Sanneke van Rooden heeft een zeer gevoelig meetinstrument ontwikkeld om hele vroege schade aan hersenvaten aan te tonen. Schade aan de hersenvaten speelt een grote rol bij het ontwikkelen van dementie. Dit meetinstrument wil de onderzoekster nu toepassen bij patiënten, om zo de associatie tussen vaatschade en dementie te onderzoeken.

Ook Susanne van Veluw richt zich met haar beurs op hersenvaatjes en dementie. In de hersenen van ouderen met dementie stapelt het eiwit amyloïde zich vaak op rondom de kleine hersenvaatjes, wat mini-hersenbloedingen tot gevolg heeft. Van Veluw gaat met geavanceerde beeldvormende technieken in hersenweefsel van overleden patiënten en proefdieren na wat precies de oorzaak van deze lekkende vaten is.

Keuzebewustzijn gepaste zorg

De vijfde beurs gaat naar Marleen Kunneman van de sectie Medische Besliskunde, afdeling Biomedical Data Sciences. Haar project gaat over keuzebewustzijn als voorwaarde voor zorg die aansluit bij de doelen, voorkeuren en het leven van de patiënt. Kunneman ontwikkelt en evalueert een training voor oncologen om hun gesprekken met patiënten over behandelkeuzes te verbeteren. Dit start met patiënten bewust te maken van behandelkeuzes, en eindigt bij zorg die beter past bij individuele patiënten.

Oplichtende alvleesklierkankercellen

Sven Mieog van de afdeling Heelkunde krijgt een Veni-beurs voor zijn onderzoek naar het beter opereren van alvleesklierkanker door het oplichten van kankercellen. Hij bekijkt of het tijdens de operatie laten oplichten van kankercellen chirurgen helpt om vaker de tumor volledig te kunnen verwijderen. Dat is belangrijk, want alvleesklierkanker komt vaak terug na een operatie en het volledig wegsnijden van tumoren is één van de belangrijkste uitdagingen om de prognose van alvleesklierkankerpatiënten te verbeteren.

Zestien Leidse Veni's

In totaal ontvingen 16 Leidse onderzoekers een Veni-subsidie. Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.