LUMC en MCH-Bronovo starten het Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag

24 maart 2015• PERSBERICHT

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en MCH-Bronovo gaan een vergaande samenwerking aan met als doel de zorg voor patiënten met kanker in de Leids-Haagse regio beter en toegankelijker te maken. Voor elke kankersoort werkt één gespecialiseerd team van artsen en verpleegkundigen van beide locaties aan de beste behandeling voor iedere patiënt. Patiënten beslissen mee over hun behandeling en worden actief betrokken bij klinisch wetenschappelijk onderzoek. Zo bieden beide ziekenhuizen excellente zorg dichtbij de patiënt. Het Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag heeft twee vestigingen: het LUMC in Leiden en MCH Antoniushove in Leidschendam.


Starten met darmkankerzorg

Het Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag richt zich op verschillende groepen kankerpatiënten, zoals patiënten met darmkanker, borstkanker en huidkanker, die soms op één, maar meestal op beide locaties behandeld kunnen worden.

Komende maand worden de eerste darmkankerpatiënten op beide locaties behandeld door een geïntegreerd en gespecialiseerd team. De zorg is zo ingericht dat patiënten sneller duidelijkheid krijgen over hun diagnose en behandeling. Behandelplannen worden wekelijks multidisciplinair vastgesteld en besproken. Alle belangrijke medische uitkomsten worden steeds gemeten en (inter-)nationaal vergeleken.

De patiënt ontvangt hierdoor  optimale gespecialiseerde en patiëntgerichte zorg. Op de lange termijn levert het minder complicaties op en verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten. Later dit jaar gaat het Universitair Kankercentrum ook patiënten met borstkanker en andere veel voorkomende kankersoorten behandelen.

Onderzoek, innovatie en opleiding

De samenwerking is belangrijk voor patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen de nieuwste behandelingen en wetenschappelijke inzichten voor patiënten sneller toegankelijk worden gemaakt op beide locaties én daarbuiten.
Het Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag biedt een inspirerende opleidingsomgeving voor medische studenten, aankomend medisch specialisten, oncologisch verpleegkundigen en paramedici. 
 

Regionaal Kankernetwerk

Het Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag zal deel uitmaken van het regionaal Kankernetwerk. Dit netwerk wordt – net als overal in Nederland – samen met alle regionale ziekenhuizen, oncologische centra en partners uit de eerste lijn ontwikkeld.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.