Patiënt met verdenking op ebola opgenomen in Leids Universitair Medisch Centrum

25 augustus 2015• NIEUWSBERICHT

Dinsdagmiddag 25 augustus is in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een patiënt opgenomen met verdenking op ebola. De patiënt is recent in een gebied in West-Afrika geweest waar ebola voorkomt. In Nederland heeft de patiënt ziekteverschijnselen ontwikkeld waarbij ebola moet worden uitgesloten. 

De patiënt is naar een isolatiekamer vervoerd waar de patiënt in strikte isolatie wordt verpleegd. De patiënt wordt op dit moment onderzocht.

Protocol ernstige infectieziekten

Het LUMC hanteert bij opname van patiënten met (verdenking op) ebola het protocol voor ernstige infectieziekten. Voor patiënten, bezoekers en medewerkers is er geen risico op besmetting.
Als u op bezoek komt in het LUMC loopt u geen gevaar. U loopt geen risico op besmetting en hoeft geen aparte maatregelen te treffen. Ook de patiënt bij wie u op bezoek komt, loopt geen extra gevaar.

Goed voorbereid

Het LUMC heeft isolatiekamers waar patiënten in volledige isolatie worden verpleegd. Om goed voorbereid te zijn en blijven wordt regelmatig geoefend op de komst van dergelijke patiënten. Patiënten met (een verdenking op) ebola die bij het LUMC binnenkomen worden via een speciale, patiëntluwe ingang naar een isolatiekamer gebracht.

Beschermende pakken

De medewerkers die dit vervoer begeleiden, dragen speciale beschermende pakken. De LUMC-beveiliging zet tijdens het vervoer van de patiënt gangen en liften op de route af om de veiligheid voor medewerkers, bezoekers en andere patiënten te waarborgen.

Tijdens de verpleging van een patiënt met (mogelijk) ebola treft het LUMC alle voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Naast isolatiekamers voor patiënten zijn ook alle beschermingsmiddelen voor onze medewerkers in ruime mate aanwezig.

Voor vragen rondom de infectieziekte ebola kunt u terecht bij de GGD Hollands-Midden via telefoonnummer (071) 516 33 30, of bij het RIVM.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.