Spin-off LUMC test stoffen op kankerverwekkende eigenschappen

11 september 2014• NIEUWSBERICHT

Deze zomer is Toxys van start gegaan. Dit spin-off bedrijf van het LUMC test nieuwe stoffen op kankerverwekkende eigenschappen. “Uniek aan Toxys is dat onze technologie informatie geeft over hoe het komt dat een stof toxisch is”, zegt directeur Giel Hendriks.

Deze zomer is Toxys van start gegaan. Dit spin-off bedrijf van het LUMC test nieuwe stoffen op kankerverwekkende eigenschappen. “Uniek aan Toxys is dat onze technologie verklaart hoe het komt dat een stof toxisch is”, zegt directeur Giel Hendriks. 

“Toxys biedt de service om nieuwe stoffen te testen op schadelijke, met name kankerverwekkende eigenschappen. We kijken uiteraard in welke mate ze toxisch zijn, maar echt uniek is dat we mechanistisch inzicht verschaffen in de verschillende schadelijke eigenschappen van stoffen”, vertelt dr. Giel Hendriks enthousiast. “Door te begrijpen hoe stoffen reageren in onze cellen, kunnen we veel betrouwbaarder bepalen of  ze mogelijk kankerverwekkend zijn.”


Hij is onderzoeker op de afdeling Humane Genetica in het LUMC, maar werkt sinds kort voor 80 procent aan zijn eigen bedrijf Toxys. Toxys brengt de zogenaamde ToxTracker assay op de markt, die ontwikkeld is binnen het LUMC.

Fluorescerende markers

“Voor het ontwikkelen van dit systeem hebben we gekeken welke genen worden aangeschakeld wanneer cellen schade oplopen. Die genen hebben we gebruikt om fluorescerende markers te maken”, aldus Hendriks. De ToxTracker test bestaat uit een combinatie van verschillende cellijnen voorzien van markers.
Wanneer een van de markers in de ToxTracker assay nu groen wordt na blootstelling aan een stof, betekent het dat er DNA-schade is ontstaan. Hendriks: “Dat betekent dat blootstelling aan deze stof een sterk kankerrisico geeft. Andere markers geven een indicatie voor eiwitschade of het ontstaan van zuurstofradicalen. In die gevallen is het risico op het ontstaan van kanker veel lager.” 

Minder proefdieren

Met de ToxTracker assay is in veel gevallen goed te zien welke beschermingsmechanismen in de cel worden aangezet door een schadelijke stof. Hendriks: “Daar is veel behoefte aan, omdat met die kennis stoffen soms zo zijn aan te passen dat ze minder toxisch worden. Met name de farmaceutische industrie heeft daar veel behoefte aan. Tijdens de ontwikkeling van nieuwe medicijnen worden namelijk juist vaak stoffen geselecteerd die sterk reageren in onze cellen - anders zijn ze niet werkzaam - maar hiermee ontstaan ook vaak nadelige bijwerkingen. Die zijn soms te beperken door de chemische structuur van de stof iets te veranderen.”

Een ander voordeel van deze in vitro-techniek is dat er mogelijk minder proefdieren nodig zijn. “Farmaceutische en chemische stoffen met de sterkste kankerverwekkende eigenschappen, vallen af en hoeven dus niet meer in dieren getest te worden.”

NGI Pre-Seed grant

Hendriks ontving begin dit jaar een NGI Pre-Seed grant, een subsidie die onderzoekers de mogelijkheid geeft om een bedrijf te kunnen beginnen. Toxys B.V. maakt op dit moment nog gebruik van de faciliteiten van het LUMC.  

Meer informatie over Toxys vindt u op www.toxys.com.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.