“Wat mijn arts zei was heftig, maar daardoor ben ik wel gestopt!”

2 oktober 2023
leestijd
Stoptober staat weer voor de deur. De hele maand oktober nemen rokers het initiatief om te stoppen. Hoe lastig dit kan zijn, kan Ben Daanen (73) die bijna zestig jaar van zijn leven heeft gerookt als geen ander vertellen. Nu is hij gestopt, dankzij het stoppen-met-roken-advies van zijn longarts in het LUMC en het programma van Sinefuma. We gingen met hem in gesprek.

30 sjekkies per dag

Ben heeft longfibrose, een ziekte die voor benauwdheid zorgt en die het leven ernstig kan verkorten. Er bestaan geen geneesmiddelen tegen. Wel bestaan er medicijnen die het ziekteproces kunnen vertragen. Stoppen met roken helpt daar ook bij. “Ik rookte 25 tot 30 sjekkies per dag. Daar ging mijn arts niet mee akkoord, kan ik wel stellen. Hij zei dat het geen nut had om me te behandelen als ik niet zou stoppen met roken. Dat vond ik heftig om te horen.”

Kleinkinderen

Thuis aangekomen, bleven de woorden van de longarts in Ben zijn hoofd hangen. Een goed gesprek met zijn zoon zorgde dat hij de stap maakte. “Mijn zoon zei: ‘Doe het voor je kleinkinderen.’ Een schot in de roos; ik ben nog hartstikke jong. Natuurlijk wilde ik mijn kleinkinderen van 12, 13 en 16 zo lang mogelijk zien opgroeien.”

‘Ik kan weer ruiken’

Ben geeft toe dat hij er tegenop zag om te stoppen met roken. “Het leek me heel moeilijk om na zoveel jaar te stoppen, maar achteraf valt het me alles mee. Ik ben niet meer in de verleiding gekomen.” Het stoppen-met-roken-programma van Sinefuma dat Ben volgde, bestond uit zes telefonische sessies. “Ik had een vaste coach die me persoonlijk bijstond en tips gaf. Maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Of ik trots ben dat het gelukt is? Nee, daar ben ik te nuchter voor. Wat ik wel heel fijn vind, is dat ik mijn reuk weer terug heb. Best een vreemde gewaarwording, als je tientallen jaren niets hebt geroken. Nu mijn smaak nog.”

Wil je ook stoppen met roken? Jouw arts kan je doorverwijzen naar een stoppen-met-roken-programma van Sinefuma.