Update Corona

Beste collega,

Helaas gaat het alweer een tijdje de verkeerde kant op met de Corona-cijfers. We merken het in de praktijk, op de huisartsenpost en in de ziekenhuizen. Het geeft een enorm gevoel van een déjà vu. Want net als vorig jaar bestaat aan de ene kant de wens om het onderwijs fysiek door te laten gaan en aan de andere kant geeft het in toenemende mate een ongemakkelijk gevoel om in een ruimte samen te zijn met mensen die direct patiëntencontact hebben en daarmee inzetbaar moeten blijven, maar ook een verhoogd risico op besmetting en dus verspreiding hebben.

In gebouw 3 van het LUMC en in de Campus Den Haag gelden de regels van de Universiteit. Dat houdt in dat in het hoger onderwijs de 1,5 meter niet geldt en dat ook groepsgroottes niet beperkt zijn. Wel is bij verplaatsing door de gangen het gebruik van mondkapjes weer de regel.

Dit geeft ons de mogelijkheid om het onderwijs wat niet online kan fysiek toe te blijven staan. De zalen blijven dus gereserveerd, afzeggen is wel gewenst. Tegelijkertijd snappen wij dat er wel steeds een afweging plaats zal moeten gaan vinden of bepaald onderwijs dan ook echt fysiek plaats moet vinden.

Gezien de regelgeving van onze onderwijslocaties is het sterk ontraden van fysiek onderwijs, of zelfs een verbod, op dit moment niet aan de orde. Wel moedigen wij de groepen aan goed na te denken wat veilig voelt en wat niet meer, en af te spreken of onderwijs fysiek of online plaats moet vinden. Mocht de regelgeving veranderen, zowel vanuit het LUMC en/of vanuit de landelijke overheid dan passen we ons beleid daar uiteraard meteen op aan.

Wij wensen jullie veel sterkte toe in de praktijk. We gaan weer drukke en onzekere tijden tegemoet. Vanuit een opleidingsperspectief zeker ontzettend leerzaam, maar dat neemt niet weg dat we weer een periode ingaan van veel onzekerheid en met een beetje pech steeds een wisselend beleid. Verwacht dus weer regelmatige updates vanuit het MT over onderwijs, vaccinaties, de situatie op de huisartsenposten en alles wat ook in eerdere golven aan de orde kwam. Het helpt ons enorm om signalen en problemen met ons te delen, en ook dingen die goed gaan. Zo kunnen we zowel lokaal in Leiden en Den Haag, maar ook landelijk, vroeg inspelen op problemen om de opleiding zoveel mogelijk continuïteit en inhoud te bieden en de situatie zo veilig mogelijk te houden.

Dit bericht is ook verstuurd naar de aios en de (stage) opleiders.

Hartelijke groet vanuit het MT van de huisartsopleiding,
Annette, Charlotte, Corrie, Hedwig, Irene, Margreet en Michiel