Patiëntenfolder

Blaasontsteking/ Nierbekkenontsteking

Op de afdeling Spoedeisende Hulp is bij u een blaasontsteking of nierbekkenontsteking vastgesteld. Hier leest u:  Wat een blaas-/ nierbekkenontsteking is,   Wat de klachten van een blaas-/ nierbekkenontsteking zijn,   Wat u zelf kunt doen bij een blaas-/ nierbekkenontsteking,  Wanneer u contact op moet nemen met een arts

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Spoedeisende Hulp.

Onze zorg

Wat is Blaasontsteking/ Nierbekkenontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Meestal wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën uit de dikke darm. Vaak betreft dit de bacterie ‘Escherichia coli’ ook wel E. Coli genoemd. Ook schimmels kunnen een blaasontsteking veroorzaken. Omdat vrouwen een kortere plasbuis hebben, komt een blaasontsteking vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook is er een verhoogd risico op een blaasontsteking bij onder andere zwangerschap, diabetes, obstipatie, nierstenen of oudere leeftijd. Bij een nierbekkenontsteking is de infectie uitgebreid naar de nieren. 

Wanneer bij u een blaasontsteking is vastgesteld, wordt u meestal behandeld met antibiotica. Het is dan belangrijk om de voorgeschreven kuur af te maken.

Verschijnselen

Een blaasontsteking geeft klachten als vaker moeten plassen, kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms bloed plassen. De urine heeft vaak een vieze geur. Ook kunnen buikpijn en misselijkheid optreden. Als er ook sprake is van pijn in de rug kan het zijn dat de infectie hogerop in de urinewegen zit, er kan dan sprake zijn van een nierbekkenontsteking.

Naast de hierboven specifieke klachten kunt u ook klachten van meer algemene aard vertonen zoals verminderde eetlust, lusteloos en vermoeidheid.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Wat kunt u verder zelf doen?  

  • Drink minimaal 2 liter vocht op een dag (tenzij u van uw arts een vochtbeperking heeft gekregen).  
  • Tegen de pijn kunt u Paracetamol (tot maximaal 4 keer per dag 1000mg) gebruiken.  
  • Stel naar het toilet gaan niet uit en plas goed uit.  
  • Vrouwen moeten na gemeenschap/vrijen goed uitplassen om de kans op een blaasontsteking zo klein mogelijk te maken. 
  • Ook goede toilethygiëne is belangrijk voor vrouwen; bij het schoonmaken van de schaamlippen met toiletpapier eenmaal van voor naar achteren vegen.
Nazorg

Contact bij problemen na uw behandeling

Wanneer contact opnemen met een arts?  

  • Bij (stijgende) koorts, of koorts die niet daalt 2-3 dagen na het starten van de antibiotica.  
  • Als u na afloop van uw antibioticakuur nog klachten heeft.  
  • Als u pijn krijgt in uw rug bij een blaasontsteking. Dit kan op een nierbekkenontsteking wijzen. Bij een nierbekkenontsteking moet u contact opnemen met uw arts als u, ondanks de antibiotica alleen maar zieker wordt (koorts blijft hoog, u krijgt een neiging tot flauwvallen), of u uw antibiotica uitbraakt. 
  • Als u bloed plast met stolsels of niet meer kunt plassen.
Meer informatie

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u tot 24 uur na uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp contact met ons opnemen via telefoonnummer 071-5262025. Na deze 24 uur kunt u bij vragen contact opnemen met uw huisarts of de huisartsenpost.