LUMC’ers krijgen 1,5 miljoen voor onderzoek naar alternatieven voor antibiotica

11 januari 2018• PERSBERICHT

Twee onderzoeksgroepen van de afdeling Infectieziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum krijgen beide 750.000 euro NWO-subsidie voor hun onderzoek naar alternatieven voor antibiotica. Ze kiezen een andere aanpak, maar hebben een gemeenschappelijk doel: het arsenaal aan behandelingen voor een infectie met een resistente bacterie uitbreiden.

Het onderzoeksproject van hoogleraar Infectieziekten Tom Ottenhoff en onderzoeker Mariëlle Haks richt zich niet op de resistente bacteriën zelf, maar op de lichaamscellen waarin die bacterie zich schuilhoudt. De wetenschappers hebben stoffen gevonden die mogelijk de overleving van resistente bacteriën in die cellen kunnen blokkeren.

Met de subsidie gaan Haks en Ottenhoff en hun team testen of een combinatie van zulke stoffen daadwerkelijk leidt tot het verdwijnen van de infectie. Ze beginnen bij cellen in het laboratorium, en het vervolgonderzoek vindt plaats bij proefdieren. Als de onderzoekers weten welke stoffen het beste werken en hoe ze dat precies doen, hopen ze dat hun studie kan leiden tot nieuwe medicijnen tegen infecties met resistente bacteriën. Ze werken voor dit project samen met Sjaak Neefjes en Huib Ovaa van het LUMC, en Mario van der Stelt en Anne Marie Meijer van de Universiteit Leiden.

Bouwsteen van een eiwit

Het tweede project draait om een veelbelovend peptide, een bouwsteen van een eiwit. Peter Nibbering van de afdeling Infectieziekten ontdekte samen met collega’s van het Academisch Medisch Centrum dat het zogeheten SAAP-148-peptide resistente bacteriën kan bestrijden door ze leeg te laten lopen als een ballon. Het peptide werkt zelfs tegen biofilms: een laagje bacteriën met een beschermd schild eromheen.

Met de subsidie gaan Nibbering en zijn team scheikundige aanpassingen aan het SAAP-148-peptide maken, waardoor het nog effectiever wordt en minder bijwerkingen veroorzaakt. Zodra de onderzoekers erachter zijn in welke combinaties en doseringsvormen de peptide het best werkt, kunnen ze de volgende stap maken naar testen in patiënten.

Subsidie van NWO

De onderzoekers krijgen de subsidie uit het programma ‘Novel Antibacterial Compounds and Therapies Antagonizing Resistance’. Wetenschapsfinancier NWO investeert onder deze noemer samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bijna 7 miljoen euro in acht onderzoeksprojecten naar betaalbare alternatieven voor antibiotica.  

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.