Drie Veni-subsidies voor het LUMC

28 juli 2017• PERSBERICHT

Drie jonge onderzoekers gaan aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de komende drie jaar onderzoek doen met een Veni-subsidie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wijst het felbegeerde geldbedrag elk jaar toe aan veelbelovende onderzoekers die net zijn gepromoveerd.

Hersenziekten

De onderzoekers gaan de komende drie jaar aan de slag bij de afdeling Radiologie van het LUMC. Lucia Bossoni is natuurkundige, maar maakt met haar Veni-project een uitstapje naar de kliniek. Ze richt haar pijlen op hersenziekten, zoals Alzheimer en Parkinson. “We weten dat in de hersenen van mensen ijzer voorkomt. Deze hoeveelheid ijzer neemt toe naarmate je ouder wordt. Bij patiënten met hersenziekten is er sprake van een abnormale ijzerverdeling in de hersenen.” Maar, zo benadrukt ze, het is niet bekend of het ijzer de oorzaak of een gevolg van de ziekte is. Met haar onderzoek hoopt Bossoni meer te weten te komen over de eigenschappen van het ijzer in de hersenen van patiënten. Is het bijvoorbeeld geoxideerd? En wat zijn de magnetische eigenschappen? Naast basale kennis levert dit volgens de natuurkundige ook ingangen op om het ijzer beter in beeld te brengen bij het stellen van de diagnose.

Sikkelcelziekte

Christina Eich, van huis uit immunoloog, zet haar Veni-subsidie in voor een zoektocht naar genezing van sikkelcelziekte. De rode bloedcellen van patiënten met deze ziekte hebben de verkeerde vorm, waardoor allerlei problemen optreden zoals bloedarmoede. Momenteel is een stamceltransplantatie de enige kans op genezing, maar de ziekte komt juist vaak voor in landen waar deze behandeling niet voor handen is. Eich wil het probleem bij de wortels aanpakken door de voorlopercellen van rode bloedcellen genetisch zo te veranderen dat de klachten verdwijnen. “We gebruiken hiervoor een combinatie van nanotechnologie en CRISPR-Cas9, waardoor we heel gericht de stamcellen kunnen aanpakken”, aldus Eich.

Bestraling

Nucleair geneeskundige Dennis Vriens duikt met zijn project in het onderzoeksveld van protonentherapie. Deze vorm van bestraling, waarbij deeltjes worden gebruikt in plaats van lichtgolven, geeft in theorie minder bijwerkingen dan ‘klassieke’ bestraling. Tijdens zijn Veni-project gaat Vriens onderzoeken of het mogelijk is om te voorspellen bij welke patiënten de tumor terugkeert na de behandeling. Omdat protonentherapie heel precies is, hoopt hij zelfs binnen dezelfde tumor onderscheid te kunnen maken tussen delen die gevoelig zijn voor bestraling en delen die minder gevoelig zijn. “Als we dit eenmaal kunnen voorspellen, is de volgende stap om terugkeer van de tumor te voorkomen. Wellicht moeten we bepaalde patiënten of bepaalde gebieden in de tumor een intensievere behandeling geven. Zo zijn we op weg naar behandeling op maat”, aldus Vriens.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.