LUMC-onderzoekers ontvangen 1,2 miljoen euro voor ontwikkeling malariavaccin

12 januari 2017• PERSBERICHT

Malaria-onderzoekers dr. Chris Janse en dr. Shahid Khan hebben een Horizon2020-subsidie van 1,2 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van een malariavaccin. De onderzoekers van de afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dragen hiermee voor een belangrijk deel bij aan het 4-jarige malariaproject OptiMalVax, waaraan een totale Horizon2020-subsidie van 20 miljoen euro is toegekend.

Malaria

De helft van de wereldbevolking is blootgesteld aan malaria en ieder jaar raken meer dan 200 miljoen mensen geïnfecteerd met de malariaparasiet. In 2015 stierven bijna een half miljoen mensen aan de gevolgen van malaria, waaronder veel kinderen. Een effectief vaccin kan dit aantal drastisch terugbrengen. Momenteel bestaat de bescherming tegen de ziekte voornamelijk nog uit muggenbestrijding via klamboes en insecticiden. 

Antigenen

Het OptiMalVax-project richt zich op zogeheten ‘subunit vaccins’. Dit zijn vaccins gebaseerd op stoffen (antigenen) die een afweerreactie opwekken tegen de malariaparasiet. Ondanks de vele inspanningen leiden de tot nu toe ontwikkelde subunit vaccins nog niet tot een langdurige afweerreactie. Dankzij nieuwe technologieën en ontwikkelingen is het nu echter mogelijk om meer effectieve vaccins te ontwikkelen. Binnen het OptiMalVax-project gaan 16 vooraanstaande onderzoeksgroepen uit de hele wereld samen op zoek naar nieuwe en effectievere antigenen en toedieningsmethoden, terwijl tegelijkertijd wordt gewerkt aan een snelle ontwikkeling van nieuwe vaccins in de kliniek.

Bijdrage LUMC

Onderzoekers Chris Janse en Shahid Khan dragen bij aan het project door nieuwe vaccinkandidaten te selecteren en testen. Dit gebeurt deels met preklinische evaluatiemethoden die in Leiden zijn ontwikkeld en met verschillende methoden om de vaccins toe te dienen. De Leidse malariagroep is al meer dan 20 jaar toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling en verbetering van genetisch gemodificeerde malariaparasieten. Voor het OptiMalVax-project gaan genetisch gemodificeerde parasieten gebruikt worden om te onderzoeken welke antigeencombinaties en toedieningsmethoden de beste beschermende afweerreactie oproepen na vaccinatie. 

Leids malaria-onderzoek

Het malaria-onderzoek binnen  de afdeling parasitologie van het LUMC valt onder het profileringsgebied Immunity, Infection and Tolerance en is toonaangevend op het gebied van genetische modificatie van malariaparasieten en vaccinonderzoek. De door het LUMC gemaakte cellijnen van gemodificeerde parasieten worden door onderzoeksgroepen over de gehele wereld gebruikt. In 2017 zal een door de malariagroep ontwikkeld vaccin in het LUMC getest worden op mensen. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.