LUMC krijgt Horizon 2020-subsidie voor het efficiënter opsporen van ziektes

20 december 2016• PERSBERICHT

Het vroeg opsporen van een ziekte, zoals reuma, prostaatkanker en diabetes, is belangrijk. Het leidt tot een betere behandeling en prognose. Maar hoe krijgt men dat voor elkaar? Een nieuwe methode lijkt juist voor deze drie ziekten veelbelovend, aldus hoogleraar Manfred Wuhrer van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij is de initiatiefnemer van een Europees samenwerkingsverband, dat voor een onderzoek naar deze methode een Horizon 2020-subsidie van 1,5 miljoen euro heeft gekregen.

Het LUMC werkt voor dit project samen met een Engels en een Kroatisch bedrijf. Het samenwerkingsverband, een Marie-Curie European Training Network genaamd GlySign, zal zes onderzoekers inzetten. Zij gaan begin volgend jaar aan de slag. 

De onderzoekers gaan op moleculair niveau kijken naar de veranderingen die optreden in het lichaam van een patiënt als deze ziek wordt. “Wij zetten een techniek in die massaspectrometrie heet”, legt Wuhrer uit. Hij is in het LUMC het hoofd van het Centrum voor Proteomics en Metabolomics. “Je kunt de massaspectrometer zien als een moleculaire weegschaal. Wanneer iemand ziek wordt, zie je ook veranderingen terug in de moleculen.”

Suikerketens

Dan heeft Wuhrer het over ‘een suikertje meer of minder’. Deze suikerketens zijn te vinden op de  oppervlakte van stoffen in het lichaam, de zogenoemde eiwitten. Bij zieke personen is zo’n suikerketen van samenstelling veranderd. Daardoor wordt deze lichaamsstof zwaarder of lichter. Dat verschil is te meten, vertelt Wuhrer. “Wij willen in dit project deze gewichtsveranderingen meten. Hiermee hopen wij ziekten betrouwbaar en eerder te kunnen ontdekken.”

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.