Patiëntenfolder

Instructie bij hechtingen en huidlijm

U bent behandeld op de Spoedeisende Hulp. De verpleegkundige of arts heeft met u besproken hoe u thuis de behandelde blessure verder moet verzorgen. In deze folder kunt u de gegeven instructies nog eens nalezen.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Spoedeisende Hulp.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Instructies bij hechtingen   

  • U mag douchen, maar dep de wond daarna voorzichtig droog. U mag uw haar niet föhnen.  
  • Geef de plaats van de wond rust. Afhankelijk van de grootte van een wond op uw hand of arm krijgt u daarvoor een mitella mee. Bij een grote wond op uw been is het van belang dat u dit been niet te veel belast. Zo voorkomt u dat de wond zwelt waardoor spanning op het litteken zou kunnen ontstaan.  
  • Wanneer de wond door middel van een pleister is verbonden, dient u deze elke dag te verwisselen.  

Instructies bij huidlijm   

Uw wond is gesloten met behulp van huidweefsellijm. Dit is een medisch hechtmiddel dat is ontwikkeld om wonden te sluiten. Het kan bij een aantal wonden gebruikt worden in plaats van hechtingen.   

De huidlijm kan er enigszins onregelmatig uitzien en er zitten soms zelfs barstjes in. Dit is normaal en zal de werking van lijm niet beïnvloeden.   

  • De met lijm bedekte wond ziet er meestal uit als een droog korstje, probeer er niet aan te krabben of te peuteren.  
  • Als u last heeft van de wond omdat er wrijving of schuring van de wond is, mag u de wond bedekken met een pleister of gaasje. Verschoon dit wel iedere 24 uur.  
  • Houd de wond schoon en droog. U mag wel voorzichtig douchen maar niet baden of zwemmen. De huid rond de wond daarna voorzichtig droogdeppen en niet wrijven. De huid rondom de lijm niet insmeren met zalf. U mag uw haar niet föhnen.  
  • De lijm zal vanzelf loslaten na ongeveer 10 dagen net als een gewoon korstje. De wond is dan voldoende genezen. De wond hoeft meestal niet te worden gecontroleerd. In geval van vochtafscheiding, irritatie, aanhoudend pijngevoel of wanneer wondranden van elkaar wijken, waarschuwt u de arts.  

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

U neemt contact met uw huisarts of met de Spoedeisende Hulp, wanneer er sprake is van een van de volgende twee complicaties:   

  • Ontsteking: de wond is rood, pijnlijk en voelt warm aan of is gezwollen.
  • Openspringen van de wond door het loslaten van de hechtingen. Afhankelijk van de plaats van de wond en van het huidtype kan er na verloop van tijd wildgroei van littekenweefsel optreden, vooral bij een donkergekleurde huid komt deze complicatie vaker voor.
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Wanneer u nog vragen heeft over de behandeling, kunt u contact opnemen met de poli chirurgie, telefoonnummer: 071-526377.   

Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende hulp, via 071-5262025.