Patiëntenfolder

Gekneusde of gebroken ribben

De arts op de Spoedeisende hulp heeft geconstateerd dat u één of meerdere gebroken of gekneusde ribben heeft. Het is niet mogelijk deze aandoening met gips te behandelen. Om het genezingsproces te bevorderen geven wij u in deze folder enkele instructies mee. De behandeling bestaat alleen uit pijnstilling, die echter wel zeer belangrijk is. Informatie over het juiste gebruik van pijnstilling vindt u in een aparte folder .

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Spoedeisende Hulp. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Ademhaling  

Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u regelmatig diep doorzucht. U kunt dat doen door één keer per uur enkele malen achtereen diep in en uit te ademen. Probeer hoestprikkels niet te onderdrukken. Goed (op)hoesten kan een eventuele longontsteking voorkomen. Doorzuchten en (op)hoesten is een pijnlijke aangelegenheid.  

Genezing  

Een ribkneuzing of een gebroken rib herstelt over het algemeen vanzelf. Het herstel van de botbreuk duurt ongeveer 6 weken, maar de pijn kan nog langer aanwezig blijven.  

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Complicaties  

Mogelijke complicaties van een kneuzing of breuk van een of meerdere ribben zijn een longontsteking of een klaplong. Indien u klachten zou krijgen van acute benauwdheid, koorts of hoesten met vies slijm, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.  

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Wanneer u nog vragen heeft over de behandeling kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de spoedeisende hulp, via 071-5262025.