Patiëntenfolder

Drukverband om de enkel of knie

De arts van de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft bij u een verstuiking, verscheuring, verzwikking of kneuzing van een gewricht geconstateerd. Hiervoor hebt u een drukverband gekregen, waardoor het geblesseerde gewricht steun krijgt en de zwelling en/of pijn afneemt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Spoedeisende Hulp.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Om verdere zwelling van de enkel of knie te voorkomen is het belangrijk dat:   

 • U het drukverband 3 dagen (dag en nacht) laat zitten.  
 • U de betreffende enkel of knie hoog houdt (dag en nacht: dus bijvoorbeeld op de bank of in bed met een kussentje onder de knie of enkel).  
 • U de betreffende enkel of knie niet belast. Niet belasten wil zeggen dat u er niet op gaat staan of lopen. Als u naar het toilet moet of zich moet wassen, moet u zicht verplaatsen met krukken. Deze krukken zijn te huur bij de SEH of bij een winkel van de Kruisvereniging bij u in de buurt. Ook kunt u krukken aanschaffen bij: Activite, Van Vollenhovekade 75, 2313 GC Leiden. Open ma. t/m vrijdag 9.00-17.30 uur. Zaterdag van 9.00-16.00 uur. Telefoonnummer 0800-2887766 (gratis). E-mail: verkoop@vegroverpleegartikelen.nl
 • Als de pijn beter wordt mag u wel belasten op geleide van de pijn.  
 • Om de enkel met het drukverband soepel te houden, raden wij u aan een aantal keren per dag oefeningen te doen. Door de tenen naar de neus te bewegen en daarna te strekken kunt u het soepel houden bevorderen.  

Leefregels letsel aan gewricht been   

 • Loop alleen op geleide van de klachten. Bij veel pijn moet u meer rust houden.  
 • Gebruik elleboogkrukken wanneer u moet lopen, als de arts u dit heeft geadviseerd.  
 • Laat het been niet afhangen maar houd het been hoog, de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de lies. Hierdoor zal de zwelling sneller afnemen en de pijn verminderen.  
 • Leg ’s nachts een kussen onder het voeteneinde van het matras.  
 • Beweeg de voet geregeld op en neer om vastzitten van de enkel te voorkomen.  
 • Maak geen draaiende beweging. De banden krijgen dan te weinig rust.  
 • Draag de eerste tijd na het verwijderen van het steunverband stevig schoeisel. 

Als pijnstilling mag u paracetamol gebruiken, tenzij de arts met u andere pijnmedicatie heeft afgesproken.   

Uw behandelend arts heeft met u afgesproken hoelang u het drukverband moet laten zitten en wanneer het eventueel kan vervangen door een elastisch steunverband.  

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Mogelijke complicaties   

Wanneer de enkel erg dik wordt, kan dit leiden tot een slechte doorbloeding, wat klachten van spieren of zenuwen kan veroorzaken. Maak daarom het verband om het gewricht losser wanneer er sprake is van een toename van de zwelling, tintelingen in de voet en/of wanneer de pijn verergert. Neem zo nodig contact op met de Spoedeisende Hulp, de huisarts of de HAP (huisartsenpost).   

Als nabehandeling noodzakelijk is, krijgt u hiervoor een afspraak bij de polikliniek of wordt u verwezen naar uw huisarts.   

In het geval van een enkelverzwikking wordt er soms tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek of de controle bij de huisarts een tapeverband aangelegd ter ondersteuning van de enkelbanden. U mag uw enkel dan weliswaar weer belasten maar nog niet autorijden en sporten. Wij raden u aan hier rekening mee te houden. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Wanneer u nog vragen heeft over de behandeling, kunt u gedurende kantooruren (maandag tot en met vrijdag van 8.00 en 16.30 uur) contact opnemen met de gipskamer, telefoonnummer: 071-5263038.   

Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende hulp, via 071-5262025.