Patiëntenfolder

Presbyfonie

Heeft u prebysfonie? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat prebysfonie inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus- en Oorheelkunde.

Onze zorg

Wat is Presbyfonie?

Presbyfonie is een stemklacht die ontstaat door ouderdom. Om een normaal stemgeluid te maken moeten de stembanden goed tegen elkaar aan kunnen komen en (sluiten) en goed kunnen trillen. Door aanleg of ouderdom worden de spieren die de stembanden openen,  sluiten en op spanning houden dunner. Hierdoor kunnen de stembanden niet goed meer sluiten. De leeftijd waarop de klachten ontstaan kunnen erg wisselen.

Verschijnselen

Wat zijn de symptomen? 

Vaak klinkt de stem wat zwakker of ijler en relatief hoog. Soms kan de stem ook hees klinken. Spreken wordt meer vermoeiend dan vroeger en het kost meer moeite om in lawaaierige omgevingen te spreken of te zingen. 

Hoe ziet het eruit? 

Wanneer er naar de stembanden gekeken wordt, sluiten deze tijdens de stemgeving niet volledig. De stembanden zien er door afname van spiermassa dunner uit.

Oorzaak

Door het afnemen van de massa van de spieren in het strottenhoofd en het slapper worden van het weefsel van de stembanden lukt het niet meer om de stembanden goed te laten sluiten en trillen. 

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Wat kan je er aan doen? 

In sommige gevallen kan de KNO-arts de sluiting van de stembanden verbeteren. Hier zijn verschillende technieken voor. Uw KNO-arts zal met u bespreken welke behandeling voor u het beste is.