Voorlichting

Voorlichtingsbijeenkomsten en -films

In de regio worden (online-) voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd en zijn films gemaakt in samenwerking met alle verloskundige praktijken in de regio, de verschillende kraamzorgorganisaties, lactatiekundigen, Centrum voor Jeugd en Gezin en GeboorteHuis Leiden. Deze voorlichtingsbijeenkomsten en films zijn bedoeld voor jou én voor je partner. Zodat jullie samen goed geïnformeerd en goed voorbereid zijn. 

De bijeenkomsten en films zijn opgezet met verschillende thema’s voor verschillende momenten in de zwangerschap:

  • 'Ouderschap en hechting met je baby' bij 24 weken (door centrum voor Jeugd en Gezin, CJG) 
  • 'Pijnbeleving' bij 28 weken (GeboorteHuis), kijk naar onze film.
  • 'Kraamtijd; na ontslag uit het GeboorteHuis, wat is belangrijk om te weten?'  (voorlichtingsfilm door GeboorteHuis Leiden)
  • 'Voeding voor de pasgeboren baby' (GeboorteHuis en Lactatiekundigen)

Voorlichtingsbijeenkomst 'Ouderschap en hechting met je baby'

Het CJG organiseert in samenwerking met Geboortezorg Leiden e.o. deze themabijeenkomst over ouderschap en hechting voor zwangere vrouwen en hun partner.

Tijdens deze bijeenkomst zal de jeugdverpleegkundige van het CJG alles vertellen over de verandering die ouderschap met zich meebrengt, het belang van contact met je baby en hoe jullie je zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het ouderschap. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Ouderschap begint voor de geboorte
  • Ruimte maken voor veranderingen
  • Verwachtingen over het ouderschap en jullie baby
  • Leer je baby voor de geboorte kennen
  • Leer je baby na de geboorte nog beter kennen
  • Hechting

Geadviseerd wordt om deze bijeenkomst bij te wonen rond de 24e zwangerschapsweek.

De bijeenkomsten zijn op locatie en online te volgen. Inschrijven voor deze bijeenkomst kan op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Voorlichting over pijnbeleving

Voorlichting 'Voeding voor de pasgeboren baby'

Je bent onder controle bij GeboorteHuis Leiden (locatie LUMC en/of Alrijne Leiden). Na de bevalling breng je (een deel van) je kraambed door in het GeboorteHuis of je gaat na de bevalling naar huis.

In onze voorlichtingsfilm leggen we uit wat belangrijk is in de eerste momenten na de geboorte van de baby.  

Onderwerpen zoals hechting met de baby, belang van huid op huidcontact na de geboorte en het aanleren van de baby goed aan de borst leggen komen allemaal aan de orde. Wanneer je nog geen keuze hebt kunnen maken over welke voeding je je baby wilt geven of als je flesvoeding gaat geven kan de informatie  je helpen. 

Voorlichtingsfilm borstvoeding

Vragenuur met lactatiekundige

Heb je vragen over fles-of borstvooeding? Wil je graag kennismaken met een lactatiekundige? Heb je specifieke vragen voor jouw situatie, bijvoorbeeld omdat je baby opgenomen gaat worden op de afdeling Neonatologie? Iedere zwangere die onder controle is bij GeboorteHuis Leiden kan een afspraak maken met de lactatiekundige. Elke dinsdag van 14.00-15.00 uur kan een telefonische afspraak worden ingepland. 

Aanmelden kan via deze link.

Heb je alleen een korte vraag? of ben je op zoek naar meer informatie over een bepaald onderwerp? Mailen kan ook naar: lactatiekundige@lumc.nl.

Kraamtijd; na ontslag uit het GeboorteHuis