Prenatale diagnostiek

Vruchtwaterpunctie

De vruchtwaterpunctie kan worden gedaan vanaf een zwangerschapsduur van 16 weken. Dit kan op de polikliniek van GeboorteHuis Leiden. Het vruchtwater wordt met een dunne naald via de buik afgenomen. U voelt een prik in de huid en in de dieper gelegen laag in de buik. Tijdens de punctie wordt met de echo gekeken. Voor dit onderzoek hoeft u geen volle blaas te hebben. Er wordt ongeveer 20 ml vruchtwater opgezogen.

Wat wordt onderzocht?

Alle cellen van mensen hebben chromosomen. In vruchtwater zijn cellen aanwezig die hetzelfde zijn als de cellen van uw ongeboren kind. De chromosomen in deze cellen kunnen  worden bekeken. Zijn er bijvoorbeeld niet te veel chromosomen? En zien de chromosomen er normaal uit? De arts bespreekt met u welke onderzoeken nuttig zijn. Soms worden meerdere onderzoeken ingezet.

De uitslag

Na de ingreep wordt met u besproken wanneer u de uitslag kunt verwachten. Een eerste uitslag is meestal binnen 3-5 werkdagen bekend. Afhankelijk van de onderzoeken die gedaan worden op het vruchtwater krijgt u na 10 tot 15 werkdagen een tweede uitslag.
We bellen de uitslag aan u door. Als wilt weten of het een jongetje of een meisje is, kunt u naar het geslacht van de baby vragen.

Een afwijkende uitslag wordt ook aan u doorgegeven via de telefoon. U kunt snel, soms al de dag erna, bij ons langskomen voor een gesprek met de arts. Dan bespreekt u wat de uitslag betekent voor de gezondheid van de baby en uw zwangerschap.

Wat kan ik verwachten na de vruchtwaterpunctie?

Sommige vrouwen hebben gedurende korte tijd een krampend gevoel in de onderbuik. Heeft u bloedverlies of vochtverlies via de vagina? Dat hoort niet. Bel dan met de polikliniek of de afdeling .

Op de dag van het onderzoek adviseren we om het rustig aan te doen.  Dit betekent niet tillen of sporten. Als u de dag na de ingreep geen buikpijn, bloedverlies of andere klachten heeft , kunt u alles weer doen wat u gewend bent.

Wat zijn de risico’s van de vruchtwaterpunctie?

Na een vruchtwaterpunctie is er een risico op een miskraam door de ingreep. Dit risico is 1 op 1000. Dit betekent dat als er 1000 vrouwen een vruchtwaterpunctie laten doen er 1 een miskraam krijgt door de ingreep.