Kraamtijd

Voeding voor de baby

Je kunt je baby borst- of flesvoeding geven. We geven in GeboorteHuis Leiden veel aandacht aan borstvoeding. Maar we kunnen je natuurlijk ook begeleiden als je kiest voor flesvoeding.

Vanaf 2004 zijn wij een gecertificeerd borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis (Baby Friendly Hospital). Borstvoeding is een niet te evenaren manier om je baby de ideale voeding te geven voor een gezonde groei en ontwikkeling. Het geven van borstvoeding heeft een unieke biologische en emotionele invloed op de gezondheid van moeder en kind. De laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over de voordelen van borstvoeding voor de baby.

  • Borstvoeding bevat veel antistoffen die bescherming geven tegen infecties, zoals midden-oorontstekingen en luchtweginfecties.
  • Er is minder kans op allergische klachten, zoals eczeem en astma.
  • Met moedermelk verloopt de groei op de meest natuurlijke manier, er is een optimale ontwikkeling van hersenen en zenuwstelsel. 
  • Borstgevoede kinderen hebben minder vaak overgewicht. 

Voorlichtingsfilm borstvoeding

Wanneer moet mijn baby aan de borst? Leer hier meer over de voedingssignalen.

Hoe werkt het kolven van moedermelk? In dit filmpje krijg je meer informatie over electrisch kolven van moedermelk.

Wat kan onze lactatiekundige voor je betekenen?

Voorlichting en begeleiding kunnen ouders gedurende de hele zwangerschap en kraambed verwachten. Alle medewerkers kunnen deze informatie en begeleiding geven. De praktische informatie op maat wordt gegeven als je het verpleegkundig spreekuur( de 32e week van de zwangerschap) bezoekt.

Verwacht je problemen bij het geven van borstvoeding? Tijdens de zwangerschap kan een consult  bij de lactatiekundige aangevraagd worden. Een lactatiekundige is een expert op het gebied van voeding voor de baby. Ze geeft moeders voorlichting en advies over borstvoeding en flesvoeding en helpt bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Gedurende de opname is de lactatiekundige voor je beschikbaar. Zij zal (bijna) dagelijks het verloop van de voedingen monitoren en adviezen geven om de borstvoeding/flesvoeding te optimaliseren. De lactatiekundige helpt je ook indien je vragen en/of problemen hebt met betrekking tot borstvoeding/kolven in de periode dat je baby is opgenomen.

De lactatiekundige is bereikbaar via lactatiekundige@lumc.nl