Bevalling

Verloop bevalling

Iedere bevalling is weer anders. Maar het algemene verloop is vrijwel altijd hetzelfde, de tijdsduur kan alleen nogal uiteenlopen. Een normale bevalling zal ongeveer op de volgende manier verlopen:

Weeën 

Aan het eind van de zwangerschap maakt het lichaam prostaglandines aan. Prostaglandines worden gemaakt in de vliezen en zijn hormonen die zorgen voor het rijpen van de baarmoedermond. Ze stimuleren de aanmaak van oxytocine. Oxytocine zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder oftewel: weeën. Hoe meer oxytocine het lichaam aanmaakt, hoe meer weeën je krijgt.
Een paar weeën maken nog niet dat de bevalling is begonnen, de bevalling is namelijk onder te verdelen in 3 fases: de ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en het nageboortetijdperk. Iedere bevalling begint met de ontsluitingsfase, welke weer onder te verdelen is in 3 andere fases, namelijk de voorbereidingsfase, de latente fase en de actieve fase.

De voorbereidingsfase

De voorbereidingsfase is de geleidelijke overgang van zwangerschap naar bevalling. Dit gebeurt door voorweeën en harde buiken, die soms best een tijdje kunnen aanhouden. De een heeft hier meer last van dan de ander. Deze harde buiken en voorweeën zijn vaak onregelmatig en zorgen voor veranderingen van de baarmoedermond. Dit kan ook tot wat ontsluiting leiden, vaak zo’n 1 tot 2 centimeter. Dit is echter niet altijd het geval.

De latente fase

In de latente fase zijn de echte weeën begonnen en komen ze steeds regelmatiger en frequenter, met minimaal 2 weeën per 10 minuten. De bevalling is nu echt begonnen. Het zijn echter nog beginnende weeën, die nog gemakkelijk op te vangen zijn; je kunt ze nog gemakkelijk wegzuchten en je kunt nog praten. Door deze weeën verstrijkt de baarmoedermond en ontstaat tot 2 tot 3 centimeter ontsluiting. 

Verstrijken

Door de weeën verstrijkt de baarmoedermond: dit is vóór de bevalling een lang, stug, gesloten tuutje. Bij het verstrijken wordt de baarmoedermond platter. Daarnaast wordt de baarmoedermond ook weker; deze is in het begin net zo stug als je neus en aan het eind zo zacht als je tong. Daarnaast gaat de baarmoedermond zich openen: de ontsluiting.

De actieve fase

Tijdens de actieve fase zijn de weeën regelmatiger en krachtiger, duren 60-80 seconden en zorgen voor verdere ontsluiting.
Een beetje bloedverlies en of vruchtwaterverlies is mogelijk.
De actieve fase is het vorderen van ontsluiting vanaf 4 cm. Gemiddeld is dat een cm per uur, maar zoals altijd met gemiddelden gaat het bij de ene bevalling sneller dan bij de andere. Bij 10 centimeter is je baarmoedermond helemaal open en begint de uitdrijving.
Bij een tweede of derde kind zal de bevalling over het algemeen sneller verlopen.

Uitdrijvingsfase

Wanneer 10 centimeter ontsluiting is bereikt (volledige ontsluiting) start de uitdrijvingsfase. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Als de baby geboren is, leggen we hem/haar direct op de blote buik van de moeder. Geniet van dit moment!

Nageboortetijdperk

Na de geboorte van de baby zal de baarmoeder samentrekken. De placenta laat los en komt meestal binnen 15 minuten na de geboorte van de baby. Om de placenta geboren te laten worden geeft de gynaecoloog of verloskundige stevige tegendruk op de buik en moet je een keer meepersen.