Voorlichtingsbijeenkomsten en rondleiding

In de regio worden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met alle verloskundige praktijken in de regio, de verschillende kraamzorgorganisaties, lactatiekundigen, Centrum voor Jeugd en Gezin en GeboorteHuis Leiden. Deze voorlichtingsbijeenkomsten zijn bedoeld voor jou én voor je partner. Zodat jullie samen goed geïnformeerd en goed voorbereid zijn.

Je kunt jezelf per bijeenkomst opgeven. De bijeenkomsten zijn opgezet met verschillende thema’s voor verschillende momenten in je zwangerschap:

'Ouderschap en hechting met je baby' , bij 24 weken (door centrum voor Jeugd en Gezin, CJG) 
'Pijnbeleving', bij 28 weken ( GeboorteHuis)
'de Bevalling', bij 32 weken ( verloskundig zorgverlener)
'Voeding en Kraambed', bij 34 weken (GeboorteHuis en Lactatiekundigen)

Korte rondleiding

Heeft u een zwangerschapsduur van 24 weken of meer en wilt u na het zien van bovenstaand filmpje ook nog even zelf bij ons komen kijken, dan kunt u zich aanmelden voor een rondleiding in GeboorteHuis Leiden. 

Deze rondleidingen worden drie keer per week op dinsdagavond 19.00 uur, woensdagavond 19.00 uur en op vrijdagochtend 11.00 uur gegeven (uitgezonderd schoolvakanties en feestdagen). De rondleiding duurt ongeveer 15 minuten. 

Voorlichtingsbijeenkomst 'Ouderschap en hechting met je baby'

Het CJG organiseert in samenwerking met Geboortezorg Leiden e.o. deze themabijeenkomst over ouderschap en hechting voor zwangere vrouwen en hun partner.

Tijdens deze bijeenkomst zal de jeugdverpleegkundige van het CJG alles vertellen over de verandering die ouderschap met zich meebrengt, het belang van contact met je baby en hoe jullie je zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het ouderschap. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Ouderschap begint voor de geboorte
  • Ruimte maken voor veranderingen
  • Verwachtingen over het ouderschap en jullie baby
  • Leer je baby voor de geboorte kennen
  • Leer je baby na de geboorte nog beter kennen
  • Hechting

Geadviseerd wordt om deze bijeenkomst bij te wonen ronde de 24e zwangerschapsweek.

Inschrijven voor deze bijeenkomst kan op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin.   

Voorlichtingsbijeenkomst 'Pijnbeleving tijdens de baring'

Tijdens deze bijeenkomst wordt er uitleg gegeven over verschillende onderwerpen met betrekking tot (omgaan met) baringspijn, pijnbeleving en pijnstilling. Het programma is interactief en er is ruimte voor vragen en persoonlijke inbreng. Als u uw partner (of iemand anders ) mee wil nemen naar de voorlichtingsbijeenkomst is diegene van harte welkom. Na afloop wordt er een korte rondleiding in het GeboorteHuis gegeven. Deze rondleiding is dezelfde als de hierboven genoemde 'korte rondleiding'.

Bent u onder controle bij GeboorteHuis Leiden?

Voor u wordt een voorlichtingsbijeenkomst gepland in de 28e week van de zwangerschap.

Bent u onder controle van de verloskundige praktijken in de regio?

Via deze link kunt u zich inschrijven voor een voorlichtingsbijeenkomst in het LUMC

Voorlichtingsbijeenkomst 'Bevallen'

Een belangrijke manier om u goed voor te bereiden op de bevalling is om te weten wat u kunt verwachten van onze zorg in GeboorteHuis Leiden. Tijdens de informatieavond kunt u een verpleegkundige en een gynaecoloog spreken over wat u kunt verwachten tijdens en na de bevalling.  Een rondleiding binnen het GeboorteHuis kunnen we gezien het aantal bezoekers niet op de informatie-avond verzorgen.

De informatieavonden in GeboorteHuis Leiden worden gegeven op de volgende data:

  • 14 maart
  • 11 april
  • 9 mei

De informatieavond vindt plaats in collegezaal 4 van het LUMC en begint om 19.30 uur. U hoeft zich hiervoor niet op te geven.

Voorlichtingsbijeenkomst 'Kraambed en voeding van uw baby'

U bent onder controle bij GeboorteHuis Leiden (locatie LUMC en/of Alrijne Leiden). Na de bevalling brengt u (een deel van) uw kraambed door in het GeboorteHuis of u gaat na de bevalling naar huis. Tijdens deze bijeenkomst ontvangt u handige informatie over het verloop van het kraambed. Daarnaast is het belangrijk om geïnformeerd te zijn over de voeding van uw baby. Een goede voorbereiding kan stress in het kraambed voorkomen. We geven daarom informatie over borstvoeding en kunstvoeding. Uw partner is hierbij van harte welkom. Het maximum aantal deelnemers is 15 zwangeren, zodat er gelegenheid is om uw vragen te stellen.

Het is goed om deze bijeenkomst bij te wonen wanneer u ongeveer 34 weken zwanger bent, maar eerder in de zwangerschap mag natuurlijk ook. 

Aanmelden kan via deze link als u onder controle bent bij GeboorteHuis Leiden. 

Bent u bij een verloskundigen praktijk in de regio onder controle dan kunt u daar informeren naar een voorlichtingsbijeenkomst "kraambed en voeding van uw baby'.