Voorlichtingsbijeenkomsten en rondleiding

In de regio worden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met alle verloskundige praktijken in de regio, de verschillende kraamzorgorganisaties, lactatiekundigen, Centrum voor Jeugd en Gezin en GeboorteHuis Leiden. Deze voorlichtingsbijeenkomsten zijn bedoeld voor jou én voor je partner. Zodat jullie samen goed geïnformeerd en goed voorbereid zijn.

Je kunt jezelf per bijeenkomst opgeven. De bijeenkomsten zijn opgezet met verschillende thema’s voor verschillende momenten in je zwangerschap:

bij 24 weken: 'Ouderschap en hechting met je baby' 
bij 28 weken: 'Pijnbeleving'
bij 32 weken: 'de Bevalling',  
bij 34 weken: 'Voeding en Kraambed'

Korte rondleiding

Heeft u een zwangerschapsduur van 24 weken of meer en wilt u na het zien van bovenstaand filmpje ook nog even zelf bij ons komen kijken, dan kunt u zich aanmelden voor een rondleiding in GeboorteHuis Leiden. 

Deze rondleidingen worden drie keer per week op dinsdagavond 19.00 uur, woensdagavond 19.00 uur en op vrijdagochtend 11.00 uur gegeven (uitgezonderd schoolvakanties en feestdagen). De rondleiding duurt ongeveer 15 minuten. 

Tijdens de zomervakantie (van 10 juli t/m 18 augustus) worden de korte rondleidingen gegeven op dinsdag- en woensdagmiddag om 15.30 uur en bij veel aanmeldingen en voldoende personeel eventueel ook om 16.00 uur.

Voorlichtingsbijeenkomst 'Ouderschap en hechting met je baby'

Het CJG organiseert in samenwerking met Geboortezorg Leiden e.o. deze themabijeenkomst over ouderschap en hechting voor zwangere vrouwen en hun partner.

Tijdens deze bijeenkomst zal de jeugdverpleegkundige van het CJG alles vertellen over de verandering die ouderschap met zich meebrengt, het belang van contact met je baby en hoe jullie je zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het ouderschap. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Ouderschap begint voor de geboorte
  • Ruimte maken voor veranderingen
  • Verwachtingen over het ouderschap en jullie baby
  • Leer je baby voor de geboorte kennen
  • Leer je baby na de geboorte nog beter kennen
  • Hechting

Geadviseerd wordt om deze bijeenkomst bij te wonen ronde de 24e zwangerschapsweek.

Inschrijven voor deze bijeenkomst kan op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin.   

Voorlichtingsbijeenkomst 'Pijnbeleving tijdens de baring'

Tijdens deze bijeenkomst wordt er uitleg gegeven over verschillende onderwerpen met betrekking tot (omgaan met) baringspijn, pijnbeleving en pijnstilling. Het programma is interactief en er is ruimte voor vragen en persoonlijke inbreng. Als u uw partner (of iemand anders ) mee wil nemen naar de voorlichtingsbijeenkomst is diegene van harte welkom. Na afloop wordt er een korte rondleiding in het GeboorteHuis gegeven. Deze rondleiding is dezelfde als de hierboven genoemde 'korte rondleiding'.

Bent u onder controle bij GeboorteHuis Leiden?

Voor u wordt een voorlichtingsbijeenkomst gepland in de 28e week van de zwangerschap.

Bent u onder controle van de verloskundige praktijken in de regio?

Via deze link kunt u zich inschrijven voor een voorlichtingsbijeenkomst in het LUMC

Voorlichtingsbijeenkomst 'De Bevalling'

Deze voorlichtingsbijeenkomst wordt verzorgd door de verloskundigen praktijken in onze regio. Aan het begin van de zwangerschap heeft u zich bij één van deze praktijken aangemeld voor de controles door de verloskundige thuis na de bevalling. Bij déze praktijk kunt u zich via de website aanmelden voor deze bijeenkomst.De verloskundige vertelt over het verloop van een bevalling, de plaats van de bevalling en zorgverleners die je tegen kunt komen. Ook kun je vragen stellen over wat je kunt verwachten tijdens en na de bevalling. 
Deze bijeenkomst is een balangrijk onderdeel om je goed voor te bereiden op de bevalling, voor jou en voor je partner.
 

Voorlichtingsbijeenkomst 'Kraambed en voeding van uw baby'

Bent u onder controle bij GeboorteHuis Leiden, dan kunt u deze bijeenkomst bijwonen. De bijeenkomst wodt verzorgd door lactatiekundigen van het GeboorteHuis. 

Tijdens deze bijeenkomst ontvangt u handige informatie over het verloop van het kraambed. Daarnaast is het belangrijk om geïnformeerd te zijn over de voeding van uw baby. Een goede voorbereiding kan stress in het kraambed voorkomen. We geven daarom informatie over borstvoeding en kunstvoeding. Uw partner is hierbij van harte welkom. Het maximum aantal deelnemers is 15 zwangeren, zodat er gelegenheid is om uw vragen te stellen.

Het is goed om deze bijeenkomst bij te wonen wanneer u ongeveer 34 weken zwanger bent, maar eerder in de zwangerschap mag natuurlijk ook. 

Aanmelden kan via deze link als u onder controle bent bij GeboorteHuis Leiden. 

Bent u bij een verloskundigen praktijk in de regio onder controle dan kunt u daar informeren naar een voorlichtingsbijeenkomst "kraambed en voeding van uw baby'.