Een goede nachtrust

Slapen

Een goede nachtrust is de basis voor een goed humeur, een energieke dag en belangrijk voor de gezondheid. Helaas lukt het lang niet iedereen om gemakkelijk in slaap te vallen of fit wakker te worden. Ook is doorslapen voor veel mensen een probleem.

Het belang van goede slaap

Een goede nachtrust bestaat niet alleen uit voldoende slapen, maar ook uit een goede slaap kwaliteit. De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur nodig. Dit kan wisselen per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur en anderen hebben 9 uur slaap nodig.

Wanneer u `s avonds naar bed gaat daalt uw alertheid en komt u via de lichte slaap in de diepe slaap. Hierna komt u weer in de lichte slaap gevold door REM slaap. Dit patroon wordt een slaapcyclus genoemd. Per nacht gaat u zo’n 5 van deze cycli door.

Veel mensen hebben moeite met `s avonds in slaap vallen. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals ze te lang door gaan met werken, `s avonds nog e-mails beantwoorden, op de smartphone zitten of nog even een serie kijken. Dit kan ervoor zorgen dat de hersenen `s avonds te veel gestimuleerd worden en hierdoor te actief en alert zijn. Wordt u uitgerust wakker? Als het antwoord ja is dan heeft u een gezond slaapritme.

Een goede slaap heeft veel voordelen.

Hieronder hebben we er voor u een aantal op een rij gezet:

  • U bent alerter en scherper tijdens de dag en heeft een verhoogde concentratie
  • Een vrolijkere en positievere levenshouding
  • Goede slaap verbetert uw immuunsysteem
  • Meer controle over uw gewicht
  • Een tekort aan slaap zorgt voor een tragere stofwisseling en zorgt voor meer trek in ongezond eten

Hoe slaap ik beter?

Gedurende de dag

Uw gedrag en acties gedurende de dag hebben invloed op uw nachtrust. Door deze adviezen toe te passen in uw leven valt u ’s avonds beter in slaap.