Opleiding tot anesthesioloog

De afdeling Anesthesiologie van het LUMC is een van de 9 MSRC erkende opleidingscentra voor de medisch specialistische opleiding tot anesthesioloog.

Duur

De opleiding Anesthesiologie duurt in totaal 5 jaar en is opgebouwd uit een aantal thema’s zoals de perioperatieve geneeskunde, Intensive care geneeskunde, locoregionale anesthesie, kinderanesthesie, pijnbestrijding, thoraxanesthesie, obstetrische anesthesie en neuro-anesthesie. Tevens wordt1 jaar doorgebracht in een aan het LUMC geaffilieerde perifere opleidingskliniek. Voor de Leidse opleiding zijn de perifere opleidingen georganiseerd in het Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp, het Reinier de Graaf ziekenhuis te Delft en het HAGA ziekenhuis in Den Haag.

Onderwijsvormen

Binnen de opleiding wordt gebruik gemaakt van zowel al zeer beproefde onderwijsvormen als van moderne onderwijsvormen zoals het Probleem Georiënteerd Onderwijs (PGO) en het onderwijs op de patiëntensimulator. Tevens wordt actief geparticipeerd in het landelijke cursorisch onderwijs. Naast deze inhoudelijke onderwijsprogramma’s wordt ook in toenemende mate aandacht besteed aan onderwijs van zogenaamde non-technical skills. Het belang van de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden is voor de anesthesioloog zeer groot. Hoewel een anesthesioloog tijdens de anesthesie misschien niet altijd zo veel met de patiënt zal praten, zal hij gezien de aard van het vak op de werkvloer in de communicatie over en weer met vele professionals, onder vaak stressvolle omstandigheden, soepel informatie moeten kunnen uitwisselen.

Aandachtsgebied

In het vijfde jaar van de opleiding is er ruimte voor het volgen van een zogenaamd aandachtsgebied. In het LUMC bieden we aandachtsgebieden aan in de Intensive Care geneeskunde, de pijnbestrijding, de thoraxanesthesie en de algemene anesthesie. Daarnaast bestaat in het LUMC een goede mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek als aandachtsgebied te kiezen. Jarenlange ervaring en een goede infrastructuur zijn binnen de afdeling ruimschoots aanwezig op het terrein van wetenschappelijk onderzoek.

Opleidingsplaatsen

Jaarlijks zijn er, afhankelijk van landelijke afspraken, tussen de 8 en 12 plaatsen beschikbaar voor de opleiding Anesthesiologie in het LUMC. Er vindt halfjaarlijks een selectieprocedure plaats waarbij een sollicitatiecommissie van de afdeling, bestaande uit leden van de opleidingscommissie, de selectie doet. Indien u serieuze belangstelling voor de opleiding Anesthesiologie heeft kunt u zich wenden tot het secretariaat Anesthesiologie.