Patiëntenfolder

Ruggenprik (spinaal)

U heeft binnenkort een afspraak voor een operatie. Als u aan uw onderlichaam wordt geopereerd, kan de anesthesioloog samen met u besluiten om een ruggenprik uit te voeren.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Anesthesiologie.

Onze zorg

Wat is een ruggenprik (spinaal)?

Bij een spinale ruggenprik wordt alleen uw onderlichaam verdoofd. Dit gebeurt via een prik in de onderrug. Hierbij worden de zenuwen naar uw onderlichaam, die zich in de ‘spinale ruimte’ bevinden, korte tijd uitgeschakeld. Door deze verdoving kunt u uw benen ook tijdelijk niet meer bewegen. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven. Maar u kunt ook om een slaapmiddel vragen als u dit liever heeft. Het operatiegebied zal helemaal afgedekt zijn zodat u niks van de operatie kunt zien.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

De kans bestaat dat de anesthesietechniek zoals met u besproken is, nog aangepast gaat worden. Dat kan verschillende redenen hebben. Dit zal uw anesthesioloog dan op de dag van de operatie opnieuw met u bespreken.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Voor het prikken krijgt u zeer waarschijnlijk een medicijn ter ontspanning. Voor deze procedure zit u op de rand van het bed. U laat uw schouders hangen en maakt uw onderrug bol. De anesthesioloog zit achter u. Met de handen zal hij of zij naar uw bekken en daarna in de onderrug voelen om de beste plek voor de prik te bepalen. Daarna tekent de anesthesioloog deze plek af met een stift en ontsmet hij of zij de huid.  

Er zal een dunne naald tussen 2 werveluitsteeksels worden ingebracht, waarna verdovingsvloeistof wordt ingespoten. Na het inspuiten van de verdoving zult u merken dat uw onderlichaam gaat tintelen en warm wordt. Later verdwijnt het gevoel en kunt u het onderlichaam tijdelijk niet meer bewegen. Het inwerken van de verdoving duurt ongeveer 15 minuten. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

  • Het kan voorkomen dat de ruggenprik onvoldoende pijnstilling geeft. In dat geval kan de anesthesioloog u extra medicijnen geven. Helpt dit ook niet genoeg, dan is het nodig om u alsnog algehele anesthesie te geven.  
  • Tijdens de procedure kan het zijn dat u een prikkeling voelt die uitstraalt naar uw been. Als u dit aangeeft, zal de anesthesioloog de naald iets verplaatsen. Dit gevoel verdwijnt daarna.  
  • Het kan voorkomen dat er een lage bloeddruk optreedt. Dit kan een licht gevoel in uw hoofd of een misselijk gevoel geven. Dit is goed te behandelen met medicijnen.  
  • Na de ruggenprik kan het voorkomen dat u hoofdpijn krijgt die erger wordt bij rechtop zitten dan bij liggen. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen. Is dit niet het geval of worden de klachten erger? Neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie. 
  • Na de ruggenprik kan er ook rugpijn voorkomen ter hoogte van de plek waar geprikt is. Dit gaat, net zoals normale rugpijn, na een aantal dagen vanzelf over. Neem contact op met de afdeling Anesthesiologie als de pijn erger wordt of als u koorts krijgt. 
Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Afhankelijk van het gebruikte medicijn zal het 1,5 tot 5 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt. De eerste tekenen dat de verdoving aan het uitwerken is, zijn bijvoorbeeld tintelingen of het terugkomen van de kracht in uw onderlichaam. Ook kan pijn optreden. Wacht dan niet te lang en vraag de verpleegkundige om een pijnstiller, of neem de voorgeschreven pijnstiller in.  

De ruggenprik moet helemaal uitgewerkt zijn voordat u naar huis kunt. Ook moet u een keer naar het toilet zijn geweest.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Anesthesiologie. Dat kan via telefoonnummer 071-526 45 83 (bereikbaar van ma-vr 10.00-12.00 uur en 15.00-16.30 uur, vr tot 16.00 uur).