Nagelriemonderzoek

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Reumatologie

In deze folder vindt u informatie over het nagelriemonderzoek. Voor het nagelriemonderzoek wordt gebruikgemaakt van een microscoop waarmee door de huid heen de kleine bloedvaatjes van de nagelriemen in beeld kunnen worden gebracht.

Doel van het nagelriemonderzoek

Bij het nagelriemonderzoek worden de kleine bloedvaatjes (de capillairen) van de nagelriem in beeld gebracht. Veranderingen van de kleine bloedvaatjes van de nagelriemen kunnen een symptoom zijn van een (beginnende) reumatische aandoening. Het nagelriemonderzoek kan uw reumatoloog helpen bij het stellen van een diagnose.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw vingers op kamertemperatuur zijn. Daarom vragen wij u 15 minuten voor uw afspraak aanwezig te zijn.

Vanaf 2 weken voorafgaand aan het onderzoek mag u niet:

  • Naar de manicure gaan
  • De nagelriemen naar achter hebben geduwd
  • Nagellak of gelnagels gebruiken

Vanaf 2 uur voor het onderzoek mag u niet roken.

Het nagelriemonderzoek

Het nagelriemonderzoek wordt uitgevoerd door een arts of een gespecialiseerd verpleegkundige van de afdeling Reumatologie of Reumatologie Ambulante Zorg. Het nagelriemonderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 15 minuten. U wordt gevraagd uw handen plat op de onderzoekstafel of het bureau te leggen. Er wordt een druppeltje olie op uw nagelriemen aangebracht. Vervolgens wordt met een kleine camera (capillairoscoop) de kleine bloedvaatjes in beeld gebracht. Van iedere vinger, behalve de duim, worden foto’s gemaakt. Deze foto’s worden op een later moment beoordeeld.

Uitslag van het nagelriemonderzoek

De uitslag van het nagelriemonderzoek wordt door uw behandelaar met u besproken tijdens uw controle of belafspraak. 

Contactgegevens

Heeft u na het lezen van deze folder vragen of opmerkingen, neem dan contact op met de polikliniek Reumatologie.

Polikliniek Reumatologie
Telefoonnummer: 071-526 34 09 (09.00-12.00 uur)
Vindt het onderzoek plaats op de afdeling Reumatologie Ambulante Zorg, dan kunt u bij vragen bellen naar telefoonnummer: 071-526 46 62 (8.30-16.30 uur)

Ook kunt u informatie vinden over het LUMC via www.lumc.nl

Oktober 2019