ACTH-test

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie

ACTH is een hormoon dat de bijnier stimuleert tot de aanmaak van cortisol.

Doel van het onderzoek

Het doel van de ACTH-test is te onderzoeken of het de bijnier nog lukt cortisol te maken. Cortisol is een belangrijk hormoon dat onder andere een rol speelt bij het doorstaan van lichamelijke stress zoals ziekte. Een tekort aan cortisol kan daarom gevaarlijk zijn.

Voorbereiding

U mag niet meer eten en drinken vanaf 22.00 uur de avond voor de test. Water drinken is wel toegestaan. Als u hydrocortison gebruikt, dan is met u afgesproken wanneer u de laatste tablet neemt voor de test. Meestal moet u 24 uur van tevoren stoppen. Alle andere medicijnen die u gebruikt moet u gewoon innemen, tenzij anders aangegeven door uw arts. 

Voor vrouwen die aan de pil zijn geldt dat u minimaal 6 weken voor de test (al dan niet tijdelijk) moet stoppen met het gebruik ervan.

De test

U meldt zich op de dag van het onderzoek om 08.15 uur bij de Centrale Bloedafname in het LUMC. Het is belangrijk dat u meldt dat u voor een test komt.

Tijdens de test zit u in een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Via dit infuusnaaldje wordt eerst bloed afgenomen. Na de tweede bloedafname spuit de verpleegkundige het medicijn voor de test in. Hierna wordt er nog één keer bloed afgenomen. Daarna mag u weer eten en drinken.

Duur van de test

De ACTH-test duurt 75 minuten.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bij deze test. 

November 2018